Így kerülik ki a gyártók a chipsadót

Népszava2011. augusztus 15. 09:12

Alig két hét múlva hatályba lép a chipsadó néven ismert népegészségügyi termékadó. A szakmai és érdekvédelmi szervezetek egyetértenek a céllal, az egészségesebb életmód támogatásával, az egészségpénztár bevételeinek növelésével, de a kormányzati megoldást elhibázottnak és hatástalannak tartják - írja a Népszava.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetég főtitkára a lapnak elmondta: egyetért azzal, hogy adóval is ösztönözze a kormányzat az egészségesebb táplálkozást, és a befolyt összeget kapja meg az egészségügy. A problémát abban látja, hogy nem szolgálja az eredeti célt.

A forgalom visszaesése pedig kevesebb áfa bevételt is jelent - tette hozzá a szakember. Ami növekedni fog, az a feketegazdaság, a számla nélküli forgalmazás. A csökkenő forgalom elsősorban a kisebb hazai gyártókat hozhatja nehéz helyzetbe.

Gillemot Katalin, az Auchan kommunikációs vezetője elmondta, az üzletláncnál már készülnek a szeptemberi adótörvény változásra. Azoknál a termékeknél, amelyeket érint majd a jogszabály, növekedni fognak a beszerzési árak, hiszen a termék árán kívül az új adót is ki kell fizetniük a beszállítónak. Ezt a vállalat kénytelen lesz beépíteni a termékek árába.

A kommunikációs vezető arról is beszámolt, hogy sok gyártó azt tervezi, hogy úgy változtatja meg a terméke receptúráját, hogy ne veszítse el vásárlói körét, de ne kelljen utána adót fizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: