Megmondta az adóhatóság, mikor lesz euró Magyarországon

Pénzcentrum/InfoRádió2011. augusztus 2. 18:02

A legtöbb magyar pénztárgép és taxaméter úgy van beállítva, hogy 2012-től ne mutassa az árat, és adja a számlát euróban. Eredetileg ugyanis a 2013-as csatlakozási dátum van beléjük programozva, a felkészülést pedig egy évvel korábban meg kell kezdeni.

Át kell állítani a legtöbb pénztárgépet és taxamétert, hogy 2012-től se mutassa az árat, és adja a számlát euróban - tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Honyek Péter, a hatóság adószakmai szóvivője az InfoRádióban azt mondta: valóban több ezer forintba kerül ez az érintetteknek, de ezt az összeg, a többi kiadáshoz hasonlóan csak az adóalapot csökkenti.

Az adóigazgatási azonosításra alkalmas nyugta adását biztosító pénztárgépek és taxaméterek az euróbevezetés technikai dátumaként jelenleg 2013. január 1-re vannak beprogramozva. Ez azt jelenti, hogy ezek a készülékek e dátummal megkezdik az euró üzemmódra történő átállást, és blokkolják a forint-elszámolású működést, illetve e dátumot egy évvel megelőzően (tehát 2012. január 1-én) már a felkészülési időszak szabályai szerint kezdhetnek el működni.

Ahhoz, hogy a készülékek forint-elszámolású üzemmódban működhessenek tovább, az előre programozott dátumot át kell állítani egy vélelmezett újra - ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2020. január 1-ben határozta meg.

A pénztárgépek és taxaméterek átállítását NAV-engedélyes szervizzel legkésőbb 2011. december 31-ig el kell végezni. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az elszámolási mód már csak adómemória cserével állítható vissza, melynek költségei nagyságrendekkel nagyobbak lehetnek.

A pénztárgép, taxaméter forgalmazási engedélyének érvényessége a gyakorlatban azt jelenti, hogy a PM-rendelet csak az érvényes forgalmazási engedélyű készülékek esetében engedi meg a felhasználónál újként való üzembe helyezést, valamint használt készülék esetében az adásvétel vagy bérbeadás útján másik használó részére történő értékesítést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A PM-rendelet még méltányossági alapon sem engedi meg a NAV számára, hogy e szabály alkalmazásától eltekintsen. Ezért az euró kezelésére nem alkalmas pénztárgépek, taxaméterek esetében sem a készülék forgalmazási engedélyének meghosszabbítására, sem pedig másik használó részére történő átírás engedélyezésére nincs lehetőség.

 

Címkék: