Sosem gondolnád, hol dolgoznak legtöbbet az EU-ban

Pénzcentrum2011. július 24. 12:31

Érdekes adatok derültek ki egy a munkaerőpiacot kutató tanulmányból. A kutatás meglepő mutatókat tartalmaz Európa a pénzügyi krízis által leginkább sújtott országairól. Görögországban dolgoznak a legkevesebbet a nők, Írországban pedig a férfiak.

Új tanulmányt tett közzé a múlt hónapban a bonni székhelyű IZA (Munkaerőpiac Kutatási Intézet) kutatócsoportja a munka európai és amerikai kínálati rugalmasságáról. A tanulmány írói a kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a bér-rugalmasság a vártnál sokkal kevésbé eltérő az egyes országok között, és ez az eltérés is más okoknak tudható be, mint korábban gondolták. Az adózási és az ellátási rendszer vagy a demográfiai sajátosságok sokkal kevésbé befolyásoló jellegűek, mint az országonként változó individuális és társadalmi preferenciák vagy épp a családpolitika.

Ami a leginkább szembetűnő az adatok alaposabb megfigyelése után az az olaszok, a görögök, a spanyolok és az írek kiugró értékei. Ebből mindenképpen érdekes, ám esetleg elhamarkodott következtetéseket lehet levonni, hiszen pont ezek az országok azok, amelyek államadósság-problémáitól és rossz gazdasági helyzetétől hangosak a hírek. Óvatosan annyi megállapítható, hogy a feltörekvő országok válsága nem magyarázható munkaerőpiaci merevségekkel, ami pedig az optimális valutaövezetek elmélete szerint az egyik kritikus eleme lehet a közös monetáris irányításnak.

Meglepő, hogy átlagosan 6-7 százalékpontnyi az eltérés az egyedülálló nők és férfiak munkaórái között, míg a párkapcsolatban élők esetében a két nem közötti eltérés mindenhol legalább 15 százalékpontnyi. Ez betudható a régi európai családmodellnek, amely a vallásosabb déli országokban továbbra is jelen van. Az egyedülálló nők minden országban többet dolgoznak, mint a párkapcsolatban élők, férfiak esetében viszont fordított a helyzet, ott az egyedülállók dolgoznak kevesebbet. A táblázatban látható, hogy a nők a legkevesebbet Görögországban és Írországban dolgoznak. Az íreknél és a spanyoloknál pedig kiugróan alacsony az egyedül álló férfiak átlagos munkaóráinak száma. Magyarországon az adatok nagyjából megegyeznek a nyugat-európai országok adataival, érdekes viszont, hogy az egyedülálló nők átlagos munkaóráinak száma nálunk a legmagasabb a lista országai közül.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Szintén tanulságos információkkal szolgál az az adatsor, amely megmutatja melyik országban milyen arányú a hetente 4 óránál kevesebbet dolgozók aránya a teljes lakosság körében. A négy legsúlyosabb adósság-problémával küzdő országban a nők meglepően nagy százaléka tartozik ebbe a csoportba, Görögországban például 61%-uk. A férfiaknál ez az arány sehol sem lépi túl a 15%-ot, de itt is ugyanazokban az országokban átlag feletti az arány. Meglepő, hogy a táblázatokban az Egyesült Királyság két adatával is kilóg a nyugat-európai országok sorából.

 

Címkék: