Itt vannak az adócsalók: tízmilliókat akartak elvenni az államtól

Magyar Nemzet2011. július 14. 10:02

Adókedvezménnyel és adó-visszatérítéssel próbált trükközni ötvenkilenc csaló, akit az idén buktatott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az elkövetők csaknem másfél milliárd forintot akartak megszerezni a személyi jövedelemadó (szja) szabályainak megsértésével.

Huszonhárommillió forint - egyenként átlagosan ennyivel próbálták megrövidíteni az államkasszát azok az idén lebuktatott csalók, akik a személyi jövedelemadó szabályait igyekeztek kijátszani - írja a Magyar Nemzet. Az első hat hónapban ötvenkilenc személyt jelentettek fel szja-csalás miatt, az érintettek nem kevesebb mint 1,4 milliárd forintra igyekeztek törvénysértő módon szert tenni.

Az elkövetők két módszert alkalmaztak: némelyikük jóval több szja-kedvezményt vett igénybe a lehetségesnél, míg mások jogellenesen igényeltek vissza hatalmas összegeket az állítólagosan befizetett adójukból.

Idén 1,7 millió magánszemély igényelt vissza összesen 86 milliárd forint adót a bevallásában. Az adóhatóság 23 ezer visszaigénylőt ellenőrzött, s nagyjából harmaduknál szabálytalanságot tárt fel.

 

Címkék: