300 ezer forint alatt keresel? Ez vár rád is

Pénzcentrum2011. július 12. 11:32

Hétfőn elfogadta a parlament a 300 ezer forint alatti keresetűek munkabérének emelését ösztönző törvényjavaslatot. A munkaügyi ellenőrök figyelik majd. Aki a mulasztott, határozatot kap, és két évig nem vehet részt közbeszerzésben. De elég a dolgozók kétharmadánál megtenni az előírt béremelést.

244 igen, 86 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta hétfőn az Országgyűlés a Rogán Antal nevéhez fűződő, Az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról szóló javaslatot.

Ennek értelmében a Munka Törvénykönyve úgy egészül ki: felhatalmazást kap a kormány, hogy rendeletben határozza meg a bruttó 300 000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés elvárt mértékét, és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékét. A béren kívüli juttatásokról szóló rész indoklása, hogy a kormány meghatározhassa, a dolgozók számára juttatott béren kívüli juttatások (így többek között az iskolakezdési támogatás, helyi utazására szolgáló bérlet) mértékét milyen szabályok alapján lehet figyelembe venni a munkabér nettó értékének megőrzése során.

Visszavonták viszont azt a módosító javaslatot, ami azt is kormányrendeletben határozta volna meg, milyen számítási módszerek alapján kell a béremelést végrehajtani.

Nem kell, hogy mindenki jobban járjon

Ha a munkáltató nem hajtja végre a rendeletben meghatározott emelést, a munkaügyi hatóság az ellenőrzéskor határozatot hoz, de nem bírságol. Nem jár viszont még határozattal sem a béremelés elmulasztása, ha ha a munkáltató igazolja, hogy az érintett munkavállalók legalább kétharmada esetén eleget tett az elvárt mértékű munkabéremelésnek. Ha egyébként más mulasztás miatt bírságra kerül sor, akkor a béremelés elmulasztását is figyelembe veszik a bírság kiszabásakor.

Két évig feketelistán

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azok a cégek, akik nem teljesítik a béremelést, és erről a hatóság határozatot adott ki, akkor a jogerős határozattól számított két évig közbeszerzési eljáráson ajánlattevőként nem indulhat és a központi költségvetésből, valamint elkülönített állami pénzalapokból származó támogatásban nem részesülhet.

2014-ben hatályát veszti

A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba, és 2014. január 2-án veszti hatályát. A közben fellépő jogkövetkezmények, azaz például a közbeszerzésekből történő kimaradás nem veszti érvényét ez után sem. 

 

Címkék: