EU: hol nőtt legjobban a munkanélküliség?

Pénzcentrum2011. július 3. 17:39

 Májusban az Európai Unió 19 országában csökkent a munkanélküliség az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb javulást a balti országok érték el, akik igen magas, 20 százalék körüli munkanélküliségi rátáról indultak, de az élbolyban van Magyarország, Németország és Szlovákia. Néhány országban viszont tovább romlott a munkaerő-piaci helyzet, köztük jellemzően az adósságválsággal küszködő országokban, de Bulgáriában és Szlovéniában is. 

Mind az Európai Unióban, mind az eurózónában csökkent átlagosan a munkanélküliség májusban az egy évvel korábbihoz képest, de az előző hónaphoz képest az átlagok változatlanok voltak. Az egyes tagállamok között viszont nagy eltérések mutatkoznak.

Legalacsonyabb a munkanélküliség Hollandiában (4,2%) és Luxemburgban (4,4%), legmagasabb pedig Spanyolországban (20,9%) és Lettországban (16,2%) volt.

Az unió 19 tagállamában csökkent a munkanélküliség. Legnagyobb mértékben Észtországban és Lettországban, de azt is tudni kell, hogy ezen országok tavaly 20 százalék körüli munkanélküliségi rátával küzdöttek, és bőven van még hová javulnia munkaerőpiacuknak, ha a válság előtti szintet nézzük. Őket követően "holtversenyben" három ország következik 1,2 százalékpontos csökkenéssel: Magyarország, Németország és Szlovákia.

Az Eurostat statisztikája szerint Magyarországon 2011 májusában 10 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A KSH nemrég publikált statisztikája szerint viszont 2011. március-május átlagában ez az arány 11 százalék volt. Az Eurostat megjegyzi még, hogy a május végi első becsléshez képest 1,3 százalék-kal csökkentették a rátát Magyarország esetében, ami jórészt a munkaerő-felmérés eredményeinek és szezonális hatásoknak köszönhető. A kétféle statisztika közötti különbség az alkamazott módszertanok eltéréséből adódik.

 

Tovább romlott viszont a munkaerőpiac helyzete az adósságválsággal leginkább sújtott országokban, így rohamtempóban gyarapodik a munkanélküliek száma Görögországban. Nőtt a munkanélküliség Bulgáriában és Szlovéniában is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék: