Félmilliós zsebpénzt osztottak a cigány önkormányzat táborában

Pénzcentrum/MTI2011. június 9. 14:02

Szerdán kezdődött meg a bírósági eljárás a hódmezővásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat sikkasztással vádolt elnöke ellen. Ajtai Évát azzal vádolják, hogy nem számolt el az önkormányzattól gyerekek nyári üdültetésére kapott támogatással.

A vádirat szerint a Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületének elnökeként is dolgozó Ajtai Éva a civil szervezet nevében, gyerekek nyári üdültetésére vett át - három részletben - mintegy kétmillió forintot a hódmezővásárhelyi önkormányzattól.

A több mint ötven gyerek 2008 júniusában el is utazott a Csongrád megyei önkormányzat balatonszárszói üdülőjébe, a nyaralást követően azonban az elnök nem egyenlítette ki a számlákat és az önkormányzati támogatásból is csupán 245 ezer forinttal számolt el, a fennmaradó összeggel sajátjaként bánt - tartalmazza a vádirat.

Az elnök a gyanúsítotti kihallgatása során még azzal védekezett, hogy az összeg egy részéből "embereknek segített, a pénzt azonban nem kapta vissza". Szerdán a bíróságon már azt mondta, a támogatást az egyesület más programjaira használták fel. A vádlott ezt azzal indokolta: szóban arról állapodtak meg, hogy a támogatást egész éves működésükre, más programjaikra is fordíthatják, az aláírt támogatási szerződés azonban már nem ezt tartalmazta.

A delmagyar.hu szerint Ajtai elmondta, hogy "nem vették 100 százalékosan komolyan" a célzott támogatási szerződést, ezért gondolták, másra is elkölthetik a pénzt. Elismerte, hogy felvették a pénzt és elköltötték.

A tábor vezetőjének állítása szerint a 10-14 éves gyerekek fogadására felkészült táborba közel 50, többségükben jóval 18 év feletti táborozó érkezett. Ennek köszönhetően a szerződött, napi háromszori étkezés mellett folyamatosan bográcsoztak. Mint a tábor vezetője fogalmazott, azért, mert "a cigány embernek más étel kell". Azt is elmondták, hogy a kajálás mellett folyt a sör is - a vezető számításai szerint a teljes ellátás mellett napi 40-50 ezer forintot ettek és ittak el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vádlott védekezésül elárulta, a fiatalokat minden este diszkóba engedte és jelentős, 600 ezer forintnyi zsebpénzt osztott szét köztük. "6-700 ezer forintot adtam, mert hol kakaós csiga, hol kávétejszín kellett nekik. És nem akartam állandóan a boltba járni" - mondta.

A per újabb tanúk meghallgatásával a nyári ítélkezési szünet után folytatódik.

 

Címkék: