Kiderült: ennyit adózott Orbán Viktor tavaly

Pénzcentrum2011. június 7. 12:32

Közzétette Orbán Viktor személyi jövedelemadó bevallásának adatait a kormány honlapján. A miniszterelnök tavaly 19 millió forintot keresett.

Egy tavaly életbe lépett kötelezettség szerint a kormánytagok, illetve az államtitkárok szja-bevallásának összesített adatait nyilvánosságra kell hozni. Orbán Viktor saját, kézzel kitöltött nyilatkozata szerint tavaly 19 millió 64 ezer 738 forintot keresett.

A miniszterelnök az 1,27-szeres szorzóval szuperbruttósított adóalapja 24 millió 212 ezer forint volt. A kormányfő nem vett igénybe adókedvezményt és nem volt külön adózó jövedelme sem. Így az elmúlt évben 6 millió 998 ezer forint adót fizetett.

Pintér, a milliárdos belügyminiszter

2010-ben a kormány legtöbbet kereső tagja a belügyminiszter volt. Pintér Sándornak nehézséget okozott a nyilatkozat kitöltése, mert az összevont adóalapba a külön adózó jövedelmét is beleszámította, és így összesen 1 milliárd 619 millió 173 ezer forintot tüntetett fel ezen a soron. A dokumentumból kiderül, hogy Pintér 1 milliárd 602 millió 783 ezer forint külön adózó jövedelmet szerzett. Így a fennmaradó 16 millió 390 ezer forint után fizetett 4,5 millió forint személyi jövedelemadót fizetnie. A külön adózó jövedelem után 400,7 millió forint  adót rótt le a belügyminiszter. 

Az 1,6 milliárdos bevétel soknak tűnhet, de annak ismeretében, hogy Pintér a miniszteri megbízatás kedvéért az összeférhetetlenségi szabályokat betartva eladta az ország jelenleg legsikeresebb biztonsági cégét, Civil Biztonsági Zrt.-t, akkor ezt a bevétel akár visszafogottnak is értékelhető - írja az Index.hu.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pintértől 2010 májusában, a választás első fordulója előtt vásárolta meg Kántor Tibor - Simicska Lajos egykori APEH-es helyettese - a céget, amely a cégadatok szerint csupán 2009-ben 5,3 milliárdos fogalom mellett 1 milliárdot meghaladó adózott eredményt ért el. A cég már az előző ciklus végén is dinamikus növekedést produkált, a kormányváltás után pedig rengeteg új szerződést kapott állami cégektől, így forgalma mára messze túlszárnyalhatta a 2009-es évit.

Kántor érdekeltségébe került Pintér másik jól menő cége, a Pajzs 07 Zrt. is, ami stabil 2 milliárd rint feletti forgalommal dicsekedhetett az utóbbi években. A miniszter tavaly nem hozta nyilvánosságra a cégekért kialkudott vételárat.

Címkék:
kormánytagok, simicska,