Jön a zajadó, épülhetnek az autópályák

Pénzcentrum2011. június 7. 16:12

Megszavazta az Európai Parlament, hogy a tagállamok a jövőben a nehézgépjárművektől ne csak az infrastruktúra igénybevételéért szedhessenek díjat, ahogyan ma teszik, hanem az általuk okozott levegő- és zajszennyezés költségeit is megfizettethessék velük.

Az új szabályozás fontos eleme, hogy az újfajta bevételeket elkülöníthetnék a tagállamok a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére irányuló projektek finanszírozására. Az "euromatrica-irányelv" szerint a forgalmi torlódások jobb kezelésének érdekében napszak szerint differenciálni lehetne a nehéz tehergépjárművektől szedett díjakat. Ezáltal csökkenteni lehetne a csúcsidőben közlekedő tehergépjárművek számát. A díjakban legfeljebb 175 százalékos eltérések lehetnek.

Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedéspolitikáért felelős tagja és egyben alelnöke szerint az új szabályozás érdeme, hogy lehetővé vált, a nehéz tehergépjárművek kifizessék az általuk okozott környezetszennyezés és a keltett zaj teljes költségeit. Az új szabályok emellett az árakon keresztül hatékonyabb logisztikai megoldások és kevésbé szennyező járművek alkalmazására késztetik a gazdasági szereplőket.

A jelenlegi szabályozás

A nehéz gépjárművekre egyes infrastruktúrák használatáért kivetett díjakról szóló 1999-es úgynevezett euromatrica-irányelv európai uniós keretet alakított ki a nehéz tehergépjárművektől szedhető útdíjak számára. Az irányelv engedélyezi, miközben kötelezővé nem teszi, hogy a tagállamok a 3,5 tonnánál nehezebb járművekre (tehát már a kisebb tehergépjárművekre is) - a jogszabály szóhasználatával élve - "úthasználati díjat" (időalapú, például napi, heti vagy éves díj) vagy "használati díjat" (távolságalapú, például kilométerenkénti díj) vessenek ki, azzal a feltétellel, hogy ezzel nem valósíthatnak meg diszkriminációt, és a beszedett díjak nem haladhatják meg azt a mértéket, amely a közúti infrastruktúra karbantartásához és időszakos felújításához feltétlenül szükséges.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az 1999-es euromatrica-irányelv kifejezetten tiltja másféle költségek figyelembevételét, így nem háríthatók át a közlekedés résztvevőire a társadalom egésze és az adófizetők által viselt úgynevezett külső költségek, például a levegőszennyezés és a zajártalom költségei. Ezért volt szükség az irányelv felülvizsgálatára.

 

Címkék:
zajszennyezés,