Leégetik a sztárokat: összetrükközött százmilliók a háttérben

Pénzcentrum2011. június 6. 16:02

Várhatóan tüntetők várják a U2 ír rockegyüttest a szűk három hét múlva kezdődő Glastonbury fesztiválon. A rendezvény legnagyobb sztárfellépőjét azzal vádolják, hogy míg kulturális és közéleti szerepvállalásukkal küzdenek a szegénység ellen, addig a kedvezmények miatt hazájuktól távol adóznak.

Június 24-én indul a világ egyik legjelentősebb könnyűzenei fesztiválja, az angliai Glastonbury. A rendezvény talán legnagyobb sztárfellépője az ír U2: a zenekarnak tavaly betegség miatt kellett lemondania a fellépést, idén viszont tüntetők keseríthetik meg a dolgukat.

Az Art Uncut nevű csoport a zenekar fellépésével egy időben szervez tüntetést Bonoék ellen. Egy hatalmas, felfújható transzparensen azt üzenik majd: "Bono, fizess!" A tüntetők a fesztiválra vezető utakon hatalmas bankjegyeknek öltöznek majd, egy óriási, transzparensen pedig azt üzenik: "Bono, fizess!".


 

A tüntetőket az zavarja, hogy a világ egyik legjobban kereső zenekarának tagjai - akik közéleti szerepvállalásukkal rendszeresen kiállnak a globális társadalmi problémák, köztük a szegénység ellen- nem saját hazájukban, hanem a jóval kedvezőbb feltételeket nyújtó Hollandiában adóznak. A U2 négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az írországi adókedvezmények megszűnése miatt elköltözteti a lemezeinek kiadását végző vállalatot. Akkor ír politikusok, közéleti személyiségek cinikus lépésnek minősítették Bonoék döntését, mondván, álságos, hogy eközben a zenekar arra kéri az ír kormányt, hogy adjon több pénzt a szegénység elleni küzdelemre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tüntetés egyik szervezője úgy nyilatkozott: "Megmutatjuk a U2-nak, hogy igenis van hatása annak, hogy ők eurómilliókat visznek ki Írországból: a mi kórházaink és iskoláink is kárát látják ennek." A tüntetők azt tervezik, más milliomos "adóspórolók" ellen is fellépnek majd.

Egyes számítások szerint a U2 tagjai a tavalyi évben 80 millió fontot, azaz 24 milliárd forintot kerestek. 

Címkék: