Sosem találnád ki, melyik országban jár a legkevesebb szabadnap

Pénzcentrum2011. május 3. 17:02

Világviszonylatban a középmezőnyben foglal helyet a magyar dolgozó a maga átlagosan 44 szabadnapjával. Betegszabadságunk a bolgárok átlagos 22 napját meg sem közelíti. Az Economist összeállítása szerint Kínában évi 21 szabadnap jár a munkavállalóknak.

A piros betűs ünnepek tekintetében a japánok nyernek, 16 nap jár így az ottani munkavállalóknak. Mi Maximum 10 napot tölthetünk ezen a jogcímen otthon, ami átlagosan 8 napra modusul a Pénzcentrum.hu számításai szerint. Az idei év különösen szerencsétlen az ünnepnapok fele ugyanis hétvégére esik, így csak 5 napot kapunk. Az angolok idén viszont szerencsésebbek, az alap 8 munkaszüneti nap mellé kaptak még egyet a múlt heti hercegi esküvő tiszteletére.


Szabadságokat nézve a hazai 26-os átlag sem számít kevésnek (KSH), csak Franciaországban van ennél több szabadsággal töltött nap. Amerikában ugyan nincs törvényileg előírt kötelező szabadság, de a munkáltatók átlagosan évi 15 napot fizetnek a munkavállalóiknak. Kínában 10 nap szabadság jár a munkavállalóknak, de ez is csak 10 év munkaidő után, az előtt csak 5 napot fizetnek a munkaadók.

Mi a helyzet a betegszabadsággal?

Betegszabadságok tekintetében is nagy eltérés van az országok között: a legtöbb betegszabadságot a bolgárok veszik ki, ezzel az összes nem munkával töltött napok számában át is veszik a vezetést. Összesen 55 napot töltenek ők munkán kívül. Ahogy egy régi kommunista mondás tartja: "Ha ők úgy tesznek, mintha fizetnének, mi úgy teszünk, mintha dolgoznánk!". A kínai és a japán munkavállalók viszont kénytelenek a rendes szabadságuk idejében kigyógyulni a betegségükből, náluk nincs fizetett betegszabadság.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: