Hol van az egymillió új munkahely?

Pénzcentrum2011. április 28. 11:32

Továbbra sincs pozitív fordulat az álláspiacon - derül ki a KSH ma reggeli munkanélküliségi statisztikájából. Csupán 13 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, s nyolcezerrel kevesebb a bejelentett munkanélküli.

Az első negyedévben 3 millió 733 ezren dolgoztak, közülük harminc ezren már elmúltak 64 évesek. A tavalyi év hasonló időszakához képest mindössze 13 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A Közép-Dunántúlon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatottak száma: 18 ezer fővel többen dolgoztak az elmúlt negyedévben, mint egy évvel korábban. Észak-Magyarországon viszont csaknem 8 ezerrel csökkent a bejelentett munkások száma.

A munkanélküliek száma sem csökken számottevően. Összesen 490 ezren voltak állás nélkül, ami csupán nyolcezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy a munkára fogható népesség 11,6 százaléka nem dolgozott. Aggasztó, hogy a 15-24 év közötti pályakezdők körében 26,8 százalékos a munkanélküliség, de az ereje teljében lévő 25-54 év közötti korosztályban is 10,8 százalékos.

A legnagyobb gond továbbra is az, hogy a munkanélküliek több mint fele egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18 hónap, ami 1,8 hónappal hosszabb az előző év azonos időszakában mért adatnál.

 

Címkék: