Magyarázza a kormány az szja-bizonyítványt

Pénzcentrum2011. április 22. 14:10

Az adójóváírás szűkítésével a kormány megteremti a lehetőségét annak, hogy mindenki közel egyenlő mértékben vállaljon részt a közterhekből úgy, hogy ezzel párhuzamosan a személyi jövedelemadót egy szélesebb körre terjeszti ki - érvel közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány a társadalmi igazságtalanságok megszüntetése miatt döntött az adójóváírás szűkítése mellett. Az intézkedés gátat szabhat a jövedelmekkel való trükközéseknek, egyúttal szélesíti az adózói bázist is - véli a gazdasági tárca.

A kormány a hazai közteherviselési rendszer felülvizsgálata, a gazdasági szereplők véleményének megismerése, illetve az adózással kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok, tendenciák áttekintése után határozott 2010 tavaszán a személyi jövedelemadó rendszer gyökeres átalakításáról. Az említett átalakítás kapcsán több cél fogalmazódott meg. Ilyen cél volt a személyi jövedelemadózás rendszerének leegyszerűsítése, az arányosság, az egyenlő társadalmi szerepvállalás megteremtése, az adóterhelés csökkentése és az adóbázis szélesítése.

Az őszi törvénymódosításokkal a kormány garanciát vállalt arra, hogy valódi 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszert vezet be. Az előző kormány által bevezetett "szuperbruttósítás" fokozatos megszüntetése a következő két évben további 4,32 százalékkal csökkenti a munkavállalók terheit, egyúttal megemeli az elkölthető jövedelmeket.

A Konvergencia Programban meghatározott adójóváírás szűkítésére vonatkozó utalásokkal egy másik torzító tényezőt kíván a kormány minimalizálni. A gazdasági tárca úgy véli, hogy az adójóváírás szűkítésével arányosabb lesz a személyi jövedelemadó rendszer, mindenki közel egyenlő mértékben vállal részt a közterhekből úgy, hogy ezzel párhuzamosan szélesedik az adófizetők köre.

Az elmúlt évek tapasztalatai során bebizonyosodott, hogy ezeknek az elemeknek, az "adómentességi" határoknak komoly szerepük van a jövedelemeltitkolásban. Az új szemléletben jövedelemszinttől függetlenül mindenki egy általános, alacsony mértékű adó fizetésére lenne kötelezett, amellyel a kormány gátat szabhat a trükközéseknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gazdasági tárca szerint kérdésként merül fel, milyen rendszer lenne a leghatékonyabb a valóban alacsony jövedelműek támogatására, s átgondolásra szorul, hogy az adózásnak a jövőben is kell-e szociális elemeket tartalmaznia. Mindezek után a közlemény leszögezi: "egy adórendszer átalakításakor nemcsak az egyént, hanem a társadalmat egészében kell vizsgálni. Az aránytalanság megszüntetéséhez pedig meg kell hozni a szükséges intézkedéseket, és feltétlenül az adózáson keresztül kell a szociális alapon rászoruló rétegeket előnyben részesíteni." 

 

Címkék: