Könnyebb lesz kirúgni a munkavállalókat

Pénzcentrum2011. április 21. 18:42

Bővítené a kormány azoknak az indokoknak a körét, amelyekre hivatkozva ki lehetne rúgni a munkavállalókat. Felülvizsgálnák a bérpótlék, a végkielégítés, illetve a felmondási idő csökkentésének a lehetőségét is.

A kormány célja, hogy a mikro- és kisvállalkozások a lehető legkönnyebb módon vehessék fel, és bocsáthassák el a munkavállalókat. A felmondási indokok alátámasztása a vállalkozásoktól komoly és mindkét félre nézve méltánytalan erőfeszítéseket igényel, amelynek társadalmi hasznossága kétséges - áll a Széll Kálmán Terv Bürokrácia-csökkentő programjában. A jövőben nem kellene a munkáltatóknak negatív értékítéletet tartalmazó nyilatkozatot kiállítaniuk a munkavállalóról és a saját vállalkozásuk gazdasági eredménytelenségéről sem ahhoz, hogy el tudják bocsátani a dolgozóikat - olvasható ki a dokumentumból. Egyelőre ugyanilyen ködös elképzelés az is, hogy a munkáltatókat ésszerűtlen esetekben mentesítenék a kárfelelősség vállalása alól.

A munkáltatók irritációját csökkentő lépésnek állítja be a kormány, hogy a munkaidőkeretről is szabadabban lehetne a jövőben rendelkezni. A munkaidő-beosztás szabályai jelenleg igen bonyolultak, főként egy hektikus munkavégzést igénylő kisvállalkozásnál. A foglalkoztatást jelentősen javítaná, ha a mikro- és kisvállalkozásoknál a munkavállalót csak a heti 48/60 órás, napi 12 órás munkaidőkeret kötné, amelynek felhasználásáról a két fél szabadon egyezne meg éves munkaidő keretet figyelembe véve. Az intézkedés feleslegessé teszi a rendkívüli munkavégzés elrendelését, és rugalmassá teszi a pihenőidő kiadását, csökkentve az adminisztrációs kötelezettség irritációs hatását.

Felülvizsgálná a kormány az éjszakai és hétvégi bérpótlékot, a végkielégítések és a felmondási idő csökkentésének lehetőségeit is. A folyamatos üzemű vállalkozásoknál az 5,5 munkanapos munkahét bevezetését is lehetővé tennék.

Számos munkakör esetében eltörölné a kormány a felesleges képesítési követelményeket, amitől 100 ezer új munkahely létrejöttét várja. Az intézkedés lehetőséget biztosít a szakképzetlen munkavállalóknak. A vállalkozók olcsóbban tudnák betölteni a munkakört, mert a garantált bérminimumot csak a szakképzettséggel rendelkezőknek kell megfizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szükséges jogszabály-módosításokat június 30-ig készíti el a kormány.

 

Címkék:
végkielégítés szabályai,