Szorul a hurok a kiskeresetűek nyaka körül

Pénzcentrum2011. április 19. 10:02

Jelentősen csökkentené jövőre a kormány az adójóváírást - derül ki a Brüsszelnek elküldött konvergencia programból. Ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb keresetűek továbbra is rosszul járnának - írja a Portfolio.hu.

Jövőre felére csökken a jövedelmek bruttósításának mértéke, vagyis a jelenlegi 1,27-szeres helyett 1,135-szörös szorzóval növelt jövedelem lesz az szja alapja. Ez önmagában jelentős adócsökkentést jelentene változatlanul 16 százalékos adókulccsal számolva. Arról azonban eddig semmit nem lehetett tudni, hogy - az idei jelentős csökkentés után - milyen tervei vannak a kormánynak az adójóváírással. A pontos elképzelések még mindig nem ismertek, de a Brüsszelnek benyújtott konvergencia programból nem sok jó következtethető ki.

Kiderül: jövőre az ideinél 180 milliárd forinttal kevesebb bevételkieséssel számol a kormány az adójóváírás miatt. Ez azt jelenti, hogy nagyjából az ez évi keret kétharmadával kevesebbet szánnak erre a célra. Így tovább csökkenhet az ezen a címen levonható kedvezmény összege, és az eddigi tendenciákat figyelve a jövedelemhatár is, ameddig igénybe lehet venni.

Az adójóváírást már idén is jelentősen lefaragta a kormány. Tavaly még a bruttó bérjövedelem 17 százalékát, legfeljebb 181 200 forintot lehetett levonni az adóból. Teljes egészében 3 millió 188 ezer forint keresetig járt, s csökkenő mértékben 4 millió 698 ezer forintig lehetett igénybe venni. Idén már csak a bruttó bér 16 százalékát, legfeljebb évi 145 200 forintot lehet ezen a címen leírni. A teljes összeg 2 millió 750 ezer forintig, a csökkentett mérték pedig 3 millió 960 ezer forintig jár.

Egyelőre nincs arra utaló elképzelés, hogy a gyermekek utáni adókedvezmény emelkedne jövőre. E nélkül viszont - az adójóváírás csökkentése miatt - a családosok közül is sokan rosszabbul járhatnak, mint az idén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Becslések szerint az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban 9-10 százalékos béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy legalább szinten maradjanak a reálkeresetek. A konvergencia program szerint a közszférában jövőre is befagyasztaná a kormány az illetéktáblát, miközben meghagyná az idei bérkiegészítést. Az azonban csak azt fedezte, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek, azt már nem, hogy az infláció miatt ne veszítsenek az értékükből. Változatlan feltételek mellett jövőre tovább csökken a köztisztviselők és a közalkalmazottak életszínvonala.

 

Címkék: