Az EB beintett a magyar áfa szabályoknak

Pénzcentrum2011. április 15. 09:32

Elkezdődött Luxemburgban az a per, amit az Európai Bizottság (EB) indított Magyarország ellen az áfa visszaigénylések korlátozása miatt. Az EB kifogásolja, hogy csak akkor kaphatják vissza a cégek az áfát, ha a levonható összeg meghaladja a fizetendőt, ha az adott tételhez vonatkozó követeléseket kiegyenlítették -írja a Napi Gazdaság.

Az EB álláspontja szerint a magyar szabályozás több pontos is sérti az adósemlegesség elvét. Ha az áfát nem igényelheti vissza az ügyfél, akkor az áfa megfizetésétől kezdve mindaddig az államkincstárat gazdagítja a befizetés, amíg az ügylet ellenértékét meg nem fizetik.

A szabályozásra időbeli hatályt sem tartalmaz, hogy meddig nem lehet visszaigényelni a befizetett áfát, illetve azt sem biztosítja, hogy az adóalany visszakapja a befizetését. Olyan ügyletekben, amikor végül a továbbértékesítésnél a vevő nem fizet és a tranzakció nem megy végbe az állam végleg meg is tarthatja a teljes befizetést.

A magyar álláspont szerint a visszaigénylés kérdése állami hatáskör, különben sem jelent finanszírozási nehézséget, csupán időlegesen. Ráadásul nem az állam feladata az "ingyen hitel" nyújtás.

Címkék: