Különadó: vége a kiváltságnak

Pénzcentrum2011. április 6. 13:02

A parlamenti képviselőkre is kiterjeszti a kormány a végkielégítések utáni különadó-fizetési kötelezettséget. A vonatkozó törvény módosításai már elkezdődtek - mondta a kormányszóvivő az MTV Ma reggel című műsorában.

Nagy Anna szerint csak jogértelmezési vita a 98 százalékos adó körüli perpatvar, ami a törvénymódosítás nyomán hamarosan megszűnik.
Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a honatyákra nem vonatkoznak a különadó szabályok. Nekik ugyanis a magyar nép a munkáltatójuk, de nem állnak a választópolgárokkal szerződéses munkaviszonyban.

A különadóról szóló törvény szerint azoknak a magánszemélyeknek kell fizetniük, akik munkavégzésre irányuló jogviszonyban állnak. A képviselők viszont nem ilyen státuszban, hanem sajátos államjogi jogviszony alapján dolgoznak, amire nem vonatkozik a különadó.

Általános esetben a végkielégítésként kapott jövedelemből a 3,5 millió forintot meghaladó rész képezi a különadó alapját. Nem kell megfizetni azoknak, akik egyből nyugdíjba mentek. Azokra a képviselőkre viszont vonatkozik az adóteher, akik egyben állami vezetők - miniszterek, államtitkárok - is voltak. Nekik a végkielégítés 2 millió forint fölötti része után kell adózniuk. 

 

Címkék: