Hamburgeradó: drágulhat az olaj, a vaj, a cukor

Világgazdaság2011. március 31. 08:22

Az egészségtelen élelmiszerekre, a kalóriadús termékekre, a telített zsírokban és a szénhidrátban gazdag élelmiszerekre javasolják kivetni az egészségügyi termékdíjat (közismertebb nevén a hamburgeradót) az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Rendszertudományi Irodája - tudta meg a Világgazdaság. A szakértői anyag sorsáról a kormány dönt majd.

FRISS: cáfol a Minisztérium

Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Egészségügyi Rendszertudományi Irodája nem készített kormányelőterjesztést a hamburgeradóra vonatkozóan - tájékoztatta lapunkat ma délelőtt a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Mint közleményükben írják, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság keresi azokat az alternatív forrásokat, amelyeket vissza lehet fordítani az egészségügybe az orvosok bérezésére, egyik ilyen lehetőség a népegészségügyi termékdíj. Az Államtitkárság több alkalommal nyilatkozta, hogy a népegészségügyi termékdíj adótípusú teher, s mint ilyen annak bevezetése a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik.

A Világgazdaság mai számában írt arról, hogy a termékdíj bevezetésének részletein több szakértői munkacsoport is dolgozik. Nem az alapélelmiszerek drágulása a cél, hanem az, hogy a népegészségügyi katasztrófahelyzet előtt álló Magyarországon csökkenjen az egészségre káros élelmiszerek fogyasztása.

A szakértői anyag szerint "Egészségtelen" élelmiszernek minősül például a jégkrém, a fagylalt, a csokoládé és egyéb édesség, a cukrászsütemény, a rágógumi, a szénsavval dúsított üdítőital, a szódavíz, a hamburger, chipsek, fagyasztott, tartósított hasábburgonya és a növényi olaj (kivéve olíva) is.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Világgazdaság szerint az egyes elgondolások különféle mértékben növelnék az egészségtelennek minősülő, ám sokak által fogyasztott készítmények árát, így elképzelhető, hogy csak bizonyos termékcsoportokat adóztatnának meg. Mivel az adónövekedéssel arányosan csökkenhet a fogyasztás, az optimumot kellene meghatározni úgy, hogy az segítse az egészséges táplálkozás elterjesztését is.

Az egészségtelennek tartott élelmiszerekre kivethető termékdíj meghaladhatja a 386 milliárd forintot is: ebből a többletforrásból a pénzhiánnyal küszködő egészségügyet tenné rendbe a kormány.

Címkék: