Egyre kevesebb az 1%

Pénzcentrum2011. március 31. 10:02

Kevesebb pénz kerülhet a Civil szervezetek kasszájába az 1%-os adományok után. Az SZJA-csökkentés és a válság hatása érződik a támogatások összegén, amin egyre több szervezet kénytelen osztozni -írja a Napi Gazdaság.

Egy rekorder
Egy rendelkezőre jutott támogatás abszolút győztese a Teniszsport a Gyerekekért Alapítvány, ahol az egy főre eső adomány 898 ezer forint volt.

A civil szervezetek többsége ma is az adózók 1%-os támogatásából él, de ez az összeg a válság alatt jelentősen csökkent. A SZJA csökkenés hatása is negatívan érinti a szervezeteket, amelyeknek a száma ráadásul tavaly 3,3%-al nőtt. Amíg tavaly 118 ezer fővel (7%) nött az 1%-ékukat felajánlók száma, addig a felajánlott összeg nagysága 87 millió forinttal (0,09%) csökkent.

Miha Tamás fundraising- szakértő véleménye szerint a szervezeteknek elsősorban az egyéb egész évben támogatást biztosító adományokra kell helyezniük a hangsúlyt, mindezt direkt marketing eszközökkel és az internet előnyeit kihasználva.

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) átalakítása révén jelentősen átalakulnak az 1%-os támogatások. A támogatások csak olyanok szervezetek kaphatják a jövőben, melyek konkrét célt fogalmaznak valamilyen érték megőrzése érdekében. A cél nélkül működő egyesületek és alapítványok nem támogathatók. A tisztánlátás kedvéért a már meglévő egyesületeket is újra regisztrálni kell.

 

Címkék: