Utólagos tandíj jöhet: kötelező diákhitel?

Pénzcentrum2011. március 10. 09:02

A Népszabadság értesülései szerint a kormány az utólagos tandíj bevezetésén gondolkodik a felsőoktatásban. Az elképzelés szerint csökkenő számú állami finanszírozású hallgatók mellett nagyobb súlya lenne a fizetős szakoknak.


A lap úgy tudja, utólagos tandíjfizetés és az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek csökkentése is szerepel a felsőoktatást érintő, a kormány által lehetségesnek tartott intézkedések között. A tandíjt az elképzelés szerint az egyetem elvégzése és a munkába állás után kellene fizetni; a diákhitel mintájára egy állami szerv fogná össze a fizetéseket. Cserébe félévente 30 ezer diák külföldi ösztöndíját vállalná át a kormány.

Bár az utólagos fizetés ötlete nem újdonság, ma is megtehetik ezt a költségtérítéses hallgatók amennyiben diákhitellel fedezik tandíjaikat. Ebben az esetben is gyakorlatilag utólagos fizetésről beszélhetünk - hasonló koncepció szerepel a kormányzati elképzelések között.

A Népszabadság információi szerint az oktatást érintő tervek között szerepel az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek radikális, akár ötvenszázalékos csökkentése is.

 

Címkék: