Tűzoltó leszel s katona? A nyugdíjszigorral Orbánék átírhatják a verset

Pénzcentrum/InfoRádió2011. március 9. 08:44

Hazánk nem engedheti meg magának, hogy a jó erőben lévő, tapasztalt, a 40-es, 50-es éveikben járó rendőrök, tűzoltók, katonák nyugdíjba menjenek - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikus hozzátette, hogy olyan életpályamodellt kell kialakítani, amely ezeket a hivatásokat a korkedvezményes nyugdíj eltörlése után is vonzóvá teszi.

Az ország jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy életerős, tapasztalt, munkaképes emberek a negyvenes és ötvenes éveikben nyugdíjba vonuljanak - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter kiemelte: a rendőrök, tűzoltók, katonák egy része számára a pályára lépés egyik motívuma az volt, hogy korán nyugdíjba lehet menni, nekik más motivációt kell nyújtani.

Olyan életpálya-modellt kell megalkotni, ami vonzóvá teszi ezeket a hivatásokat, normális fizetést és munkakörülményeket, társadalmi és politikai megbecsülést kell biztosítani - fejtette ki a politikus. A Belügyminisztérium dolgozik a jelenlegi rendszer átszervezésén és az új rendszer kialakításán, ami vonzóvá teszi a pályákat. Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy vasárnap a Hősök terén a miniszterelnök jelenlétében tett esküt 1800, próbaidőre kinevezett tiszthelyettes rendőr.

Nem hallgat tovább az ONYF volt elnöke


Barát Gábor

A meghirdetett szabályrendszer nem ad működőképes nyugdíjrendszert - állította Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) volt elnöke a vegyipari dolgozók szakszervezete által szervezett konferencián.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint az ONYF volt főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a korkedvezményes nyugdíjra a 13%-os járulék ad jogosultságot. Szerinte a meghirdetett szabályok nem biztosítanak 2012 után működőképes nyugdíjrendszert. Ahogy fogalmazott: már a jelenlegi szisztémában is legfeljebb erős nagyítóval lehet szociális elemet találni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakember szerint most két elv is megdőlt: bizonyos gazdasági növekedés mellett a nyugdíjasok nem kapnak vissza, az állomány és az új nyugdíjak közötti olló pedig tágul majd. Utóbbi jelentős feszültségeket gerjeszt, és mindenképpen korrekciót generál majd.

Barát a rokkantsági nyugdíjaknál nem lát annyi tartalékot, mint amire a kormány számít, de az eljárást szerinte sem árt hitelesebbé, transzparensebbé tenni. Megjegyezte: úgy tűnik, a rehabilitációs járadékosokkal nem foglalkozik senki.

 

Címkék: