Pácban lehetnek a számlagyárosok: Feljelentik egymást?

Pénzcentrum2011. március 2. 09:22

Megnehezítheti a számlagyárosok dolgát az összevont Adó- és Vámhatóság. Nemcsak revizorok járják most már a gyanús tevékenységet folytató felszámolás alatt lévő cégeket, hanem nyomozati jogkörrel rendelkező pénzügyőrök is -irja a Napi Gazdaság.

Eddig nem igen számíthattak büntetésre mindazon vállalkozások vezetői, melyek kiadtak olyan számlákat, amellyel a befogadó csak a költségeit akarta növelni és ezzel adókötelezettségét csökkenteni. Ennek vége lehet, az összeolvadt Vám- és Pénzügyőrség két szerve szorosabb együttműködésének köszönhetően retteghet mindkét oldal és akár több éves börtönbüntetést is kaphatnak.

A vizsgált ügyekben mind a befogadó, mind a számlakibocsátó félnek bizonyítania kell, hogy a számla jogalapjául szolgáló ügylet valóban megtörtént és nem áfacsalást célzott meg. A bizonyítás során legnagyobb probléma a jóhiszeműség bizonyítása, amely fogalom tisztázása a legnagyobb probléma lehet az ilyen ügyek kapcsán. Kellő körültekintés hiányában lesz csupán büntetendő a befogadó vállalat. Ezt tovább nehezítheti, ha az egyik fél elszámolás alá került és ezzel adószáma megszűnt.

Mostantól a nyomozati jogkör segítségével könnyebben rávehető bármelyik fél a tettestársak bemártására, mivel ezért akár a börtönbüntetés enyhítését is felajánlhatja a nyomozóiroda. Így a felszámolás alatt lévőelvben eddig semmit nem kockáztató fél is tarthat a börtöntől. Így talán a jövőben nehezebben jöhetnek létre hasonló ügyletek, ha végre kellőképpen fel tud lépni a hatóság ellenük. 

 

Címkék: