Éledezik a felnőttképzés?

Pénzcentrum2011. február 28. 19:02

A gazdasági válság hatása az elmúlt években a felnőttképzési piacra is rányomta bélyegét, de a korábban tapasztalt piacszűkülés tavaly megállt és a várakozások szerint 2011-ben már várható némi fellendülés is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások még mindig a rövidebb, kompetenciafejlesztő, részben szakmai továbbképzések, nyelvi képzések iránt érdeklődnek, de várhatóan az Új Széchenyi Terv pályázataiból finanszírozott képzések lesznek a legnépszerűbbek.

A Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. a 2010-es év lezárása után összegezte a felnőttképzési piac elmúlt egy évét és a 2011-es év kilátásait. A gazdasági válság hatására bekövetkezett piacszűkülés, zsugorodás megállt a tavalyi év során, ám a bővülésre, fellendülésre utaló jelek csak lassan mutatkoznak. Ugyanakkor a felnőttképzés terén működő társaság szerint az ország egyes területein, így például Nagykanizsán és környékén a felnőttképzési piac élénkülése már most is tapasztalható.

A csökkenés mértéke 2009-ben és 2010-ben képzési területenként eltérő volt, de összességében elmondható, hogy a rövidebb, főleg vállalatok által finanszírozott kompetenciaképzések kb. 20 százalékos, míg a jogszabályban előírt kötelező továbbképzések esetében kb. 10 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A képzési területek népszerűségében nem történt jelentős változás. A társaságnál az eddig legkeresettebb pénzügyi-számviteli képzésektől kismértékben az egyéb közgazdasági, ügyviteli és kereskedelmi képzések irányába mozdult el a kereslet, de a képzések fő iránya továbbra is a pénzügy, számvitel maradt.

Kiss János Tamás, a társaság vezérigazgatója szerint a felnőttképzési piac 2011 közepére, második felére térhet magához, és ekkortól várható jelentősebb növekedés. Továbbra is igaz, hogy a képzéseket maguk finanszírozó magánszemélyek száma a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent, és a tavalyi évhez hasonló szinten állt be. A vállalati képzések esetében jellemző, hogy a korábbi előrejelzéseket is meghaladóan, a várakozásokon felüli arányban támaszkodnak a cégek a pályázati forrásokból finanszírozott képzésekre, vagyis a vállalatok önereje, finanszírozó képessége a képzések esetében a vártnál is jobban csökkent.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a képzéseken belül kiemelkedő arányt képviselnek az európai uniós pályázati forrásokból megvalósított képzések, amelyek tematikájában az általános kompetenciák fejlesztése a meghatározó, így a nyelvi, informatikai, kommunikációs és a vezetői kompetenciák fejlesztését megcélzó képzések a legkedveltebbek. 2011-ben várhatóan az Új Széchenyi Terv pályázataiból finanszírozott képzések lesznek a rangsor vezetői.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: