Csökken a bolti lopások száma, tovább tarolnak a tyúktolvajok

Magyar Nemzet2011. február 22. 10:02

Az áruházláncok nyertek a szabálysértési törvény szigorításával, itt ugyanis 40 százalékkal csökkent a lopások száma - írja a Magyar Nemzet.

Tavaly augusztusban úgy módosították a vonatkozó törvényt, hogy a 20 ezer forint értékhatár alatti bűncselekményeknél nem a jegyző, hanem a rendőrség intézkedik, és az eset súlyosságától függően pénzbüntetés vagy 60 napig tartó elzárás szabható ki.

A Belügyminisztérium adatai alapján megállapítható, hogy jellemzően a nagy áruházakban jelentkezik visszatartó erőként a gyors rendőri reagálás, ezáltal negyven százalékkal csökkent a lopások száma.

Míg az áruházakban visszatartó erő a rendőri reagálás, a lakosság részéről egyre kevesebb kis értékre elkövetett bűnesetet jelentenek, mondván, az elkövetők többnyire úgyis ismeretlenek maradnak a hatóságok előtt. A szaktárca szerint a vidéki "tyúklopások" elkövetői azért ússzák meg, mert a lakosság jobbára feljelentést sem tesz. A lapnak több károsult úgy nyilatkozott, felesleges feljelentést tenniük terményük, állataik, szerszámaik eltűnése után, mert az esetek túlnyomó többségében nem gyanúsít meg senkit a rendőrség.

Nem (csak) kacsa
Gyanúsan mozgó személyautóról érkezett bejelentés a sárbogárdi rendőrökhöz hétfőn délután Sárbogárd Kislók útról. A járőrök röviddel a bejelentés után állították meg a keresett járművet a város területén. Az autóban öten ültek. Az intézkedés alatt a hátsó ülés mögül a csomagtartóból sűrű hápogások közepette néhány kacsa nyújtogatta előre a nyakát. Az utasok kissé zavartnak tűntek a rendőrök által feltett rutinkérdések nyomán, így előállították őket - írja a police.hu.

A megállított autó utasai már annál az egyszerű kérdésnél is zavartnak tűntek, hogy mit keresnek arrafelé siófoki, pécsi, balatonszabadi lakosok lévén, és zavaruk a csomagtartóból kikívánkozó kacsákkal kapcsolatban feltett kérdések nyomán tovább nőtt. Kiderült, hogy nem csak kacsákat rejt a Skoda hátulja. Nyolc kakas is előkerült az intézkedés közben és miután az egész dolog meglehetősen bűncselekmény-gyanúsnak tűnt, elszámoltatás végett autóstul, kacsástul, kakasostul elszámoltatásra előállították az egész csapatot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez idő alatt derült ki, hogy lopás történt egy Kislóki úti portán. Amíg az idős gazdasszony a városban tartózkodott ismeretlenek megdézsmálták a baromfi udvarát. Csukott, de nem zárt melléképületéből nyolc kakast és három kacsát vittek el ismeretlenek, amely tények ismeretében már sok esélye nem volt az autó utasainak a magyarázkodásra. Lopás miatt indítottak velük szemben eljárást a sárbogárdi nyomozók. A négy férfi és egy nő közül egy kivételével valamennyi személy ismert a rendőrség előtt. Miután a nő és két lopással meggyanúsított férfi felfüggesztett büntetés hatálya alatt követte el ez utóbbi cselekményt, bűnügyi őrizetbe kerültek. Az autó további két utasa a gyanúsítás terhe mellett szabadlábon védekezik.

A kacsák és kakasok egyelőre megúszták a fazekat. Az állampolgári jelzésnek és a rendőrök gyors intézkedésének köszönhetően élve kerültek vissza gazdájuk portájára.

 

 

Címkék: