Nyugdíjszámla: tolódik a bevezetés, bizonytalan a számítás

Világgazdaság2011. február 17. 09:02

Az Országgyűlés honlapján szereplő - Selmeczi Gabriella nevével fémjelzett - törvénymódosító javaslat szerint minden biztosítottról részletes adatokat tartalmaznak majd a bevezetendő egyéni tb-számlák - írja a Világgazdaság.

A számlán szerepelnek majd a magán-nyugdíjpénztári tagok azonosító adatai, a 2010. október 1. és 2011. november 30. közötti időszakban megszerzett jövedelmekre vonatkozó magán-nyugdíjpénztári tagdíjelőíráshoz kapcsolódó járulékfizetési kötelezettségek, a munkáltató által az adóhatóságnak megküldendő adatok nagy része, valamint a visszalépő tagok esetében a tagi követelések reálhozammal és tagdíj-kiegészítéssel csökkentett összege is.

A visszalépő és maradó kasszatagokról tehát meglesznek a szükséges adatok a tb-nél, hogy a majdani nyugdíjat ki lehessen számolni, ennek mikéntjére viszont nem tér ki a módosító indítvány, ezeket a részletszabályokat feltehetőleg később határozzák meg. Az adatok átadásában és összefésülésében érintett hatóságoknak mindenesetre így sem lesz könnyű dolguk, hiszen több mint hárommillió tag adatait kell összegyűjteniük és egységes rendszerben feldolgozniuk.

A tervezettnél későbbre tolódik az egyéni számlák bevezetése

Bár évértékelő beszédében a miniszterelnök még arról beszélt, ez év végére feláll a társadalombiztosításban az egyéni számlás rendszer, ennek ellentmondani látszik az indítvány tartalma. E szerint ugyanis a PSZÁF-nak csak 2011. december 1-je után, de legkésőbb 2012. március 31-ig kell megküldeni az állami nyugdíjbiztosító számára a visszalépő pénztártagok adatait, amelyekre az egyéni számla felállításához szükség lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
nyugdíjszámla, egyéni nyugdíjszámla, évértékelő beszéd,