Kirúgott kormánytisztviselők: nem segít az Alkotmánybíróság döntése

Pénzcentrum/InfoRádió2011. február 16. 16:58

A törvényt, miszerint a kormánytisztviselőket indoklás nélkül el lehet bocsátani megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) május 31-i hatállyal. Így az Országgyűlésnek alig három és fél hónapja maradt arra, hogy a törvényt megváltoztassa. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Inforádiónak úgy nyilatkozott, hogy a kormány tiszteletben tartja az Ab döntését, viszont a határozat hatálybalépéséig, vagyis május 31-ig tovább alkalmazza a jogszabályt.

A kormányzat természetesen tiszteletben fogja tartani az Alkotmánybíróság február 15-ei döntését - mondta a rádiónak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki hozzátette: június 1-től indul az új köztisztviselői életpályamodell, amelyet több lépcsőben vezetnek be az év végéig. Ennek a rendszernek a kialakításakor figyelembe vesszük az Ab-határozatot - hangsúlyozta Rétvári Bence, aki megerősítette: az eddig elbocsátott köztisztviselők felmentése teljesen jogos volt.

Munkaügyi bíróságon nem ér semmit az Alkotmánybíróság döntése annak a kormánytisztviselőnek, akit indoklás nélkül bocsátottak el. Lehoczkyné Kollonai Csilla, az InfoRádió által megkérdezett munkajogász véleménye szerint polgári perben abba lehet kapaszkodni, hogy a határozat szövegében szerepel a jó hírnévhez való jog.

Nem hivatkozhat az Alkotmánybíróság döntésére az, akit korábban indoklás nélkül elbocsátottak köztisztviselői állásából - mondta Lehoczkyné, valamint hozzátette: az egyéb körülmények mérlegelésénél esetleg szóba jöhet az Ab-döntés, de a jogviszony megszüntetését a határozat nem teszi jogellenessé.

Lehoczkyné Kollonai Csilla szerint ennek oka az, hogy az Alkotmánybíróság által megadott időponttól, május 31-től helyezték hatályon kívül a köztisztviselők indoklás nélküli felmentéséről szóló szabályt, vagyis azoknak, akiket elbocsátottak, élő jogszabály alapján mondtak fel.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy mivel május 31-ig érvényben van a törvényszakasz, az ugyanúgy alkalmazható addig, mint bármilyen más paragrafus. Szó szerint be fogjuk tartani az Alkotmánybíróság határozatát, tehát június 1-től új szabályozást léptetünk életbe - fűzte hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Alkotmánybíróság határozata iránymutatást ad arra, hogy a kormány mit tehet meg a következőkben, és mit nem. Az az ösvény, amelyen elindultunk, az Ab szerint is járható, csak túl messzire mentünk rajta - fogalmazott Rétvári Bence, aki kiemelte: a taláros testület az indoklás nélküliséget nem fogadta el, de azt, hogy az előző 18 év szabályozásához képest könnyített legyen a kormánytisztviselők felmentésére vonatkozó állami igény, az Ab is elismeri.

 

Címkék:
munkajogász,