Megszólalt Orbán nyugdíjügyben: mindig jobban fognak járni a visszalépők

Pénzcentrum2011. február 2. 15:32

Orbán Viktor értékelte a hétfői visszalépési számokat, rövid beszédben elégedettségének adott hangot a kormányfő, aki szerint a többség jól cselekedett, bár kétségkívül egy nagyon fontos döntésről volt szó. A kormányfő beszélt a nyugdíjkassza átvilágításáról, illetve az állami nyugdíjrendszerben felállítandó egyéni számlákról. Ezek alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy februárban csak szerkezeti változtatások lesznek a nyugdíjkasszánál, az öregségi kifizetéseket megtartják ott, a többit pedig kiszervezik a szociális ellátásokhoz.

A visszalépők mindig jobban fognak járni

Orbán Viktor szerda délután tartott sajtótájékoztatót, amin a nyugdíjrendszerről volt szó, azon belül is a hétfőn lezárult pénztári maradásról, illetve visszalépésről. A kormányfő mindenképpen pozitívan értékelte azt, hogy közel 97 százalék a visszalépés mellett döntött.

A kormányfő méltatta az államigazgatási dolgozókat is, főleg a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatait, hogy ilyen gördülékenyen zajlott le a nyilatkozatok leadása.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a döntés végérvényesen lezárult, a döntés pedig megmásíthatatlan. Elmondása szerint a visszalépő tagok, tehát akik az állam mellett döntöttek, mindig jobban fognak járni, mint a pénztárban maradók. Ez fontos kijelentés a jövőre vonatkozóan.

Jön az egyéni számlás rendszer az állami pillérben

Ebben az évben a kormány bevezeti az egyéni számlás rendszert az állami nyugdíjrendszerben - fejtette ki kérdésre válaszolva a kormányfő, aki hozzátette: a kormány néhány hónapon belül kidolgozza ennek részleteit. Az erről szóló és konkrét menetrendet tartalmazó előterjesztést szerdán hallgatta meg a kormány - fűzte hozzá a miniszterelnök, aki szerint átláthatóbb, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lesz az új rendszer.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Magyarország a most lezárult döntéssel visszacsatlakozott azokhoz az országokhoz, ahol kétpilléres a nyugdíjrendszer. Ez a klasszikus nyugat-európai nyugdíjrendszer. Az európai megoldások közül választottunk, a nyugat-európait választottunk a kelet-európai helyett - magyarázta Orbán Viktor.

"Unorthodox" intézkedések

Nem a nyugdíjrendszeren belül van a nyugdíjproblémák megoldásának kulcsa. Semmilyen pénzügyi trükkel nem lehet a nyugdíjrendszert hosszú távon fenntartani. Növelni kell nagyon gyorsan, unorthodox intézkedésekkel a foglalkoztatási arányt - emelte ki szerda délutáni sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarország akkor lesz versenyképes, ha elhagyja a foglalkoztatási arányban az uniós átlagot - magyarázta a kormányfő, aki szerint arra is szükség van, hogy több gyermek szülessen Magyarországon.

Átvilágítják a nyugdíjkasszát

Orbán Viktor beszélt a nyugdíjbiztosítási alap átvilágításáról, mint elmondta csak a nyugdíj jellegű kifizetéseket fogják megtartani, a többit pedig kiszervezik a szociális jellegű kifizetések közé (ilyenek például a különböző korhatár előtti nyugdíjazási formák). Ez azért fontos, mivel csak szerkezetileg fogják a nyugdíjkasszát rendbe tenni, a kiadások összértéke egyelőre fennmarad, bár az is biztos, hogy itt lehet számítani a jövőben keményebb feltételekre.

A nyugdíjrendszer egyensúlyát még ebben az évben meg lehet teremteni - tette hozzá Orbán Viktor. Nagyon sok munkacsoport dolgozik ezen, remélhetőleg ez el is lesz fogadva, és februárig konszenzusra lehet majd jutni. A kormányfő azt is elmondta, hogy a hosszú távú fenntarthatóságot is szem előtt tartják, viszont az már egy másik kérdés, azt külön kell majd kezelni.

 

Címkék: