Magánnyugdíjasok: kap-e állami özvegyi nyugdíjat a párod, ha meghalsz?

Pénzcentrum2011. február 2. 09:32

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság végleges adatai szerint 102 019 magánnyugdíjpénztári tag nyilatkozott arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni. A Napi Gazdaság szerint elméletileg akár éles harc is indulhat a minimum taglétszám el nem érése miatt pénztár nélkül maradókért, de ennek valószínűleg gátat szab az elszámolható költségek igen csekély szintje.

A hétfői határidőn a nyilatkozatok leadása több helyen is késő estébe nyúlt, sorszámot hatig húzhattak a pénztári tagok. Az összesített eredményeket eltérően értékelik a magánkasszák és a nyugdíjvédelmi megbízott. A pénztárak szerint kedvező fejlemény, hogy a remélt 2%-os arány helyett a tagok 3,2%-a maradt a tőkefedeteti rendszerben.

Eközben Selmeczi Gabriella óriási sikerként könyvelte el, hogy a tagok 96,8%-a választotta az állami nyugdíjrendszert. Ezt a megnyilvánulást a Stabilitás Pénztárszövetség rendkívül cinikusnak tartotta, mivel gyakorlatilag a törvény erejével kényszerítették át az embereket. A nyugdíjvédelmi megbízott szerint az átlépés határideje hétfőn lejárt, "az ajtók záródtak".

Ez a lehetőség csak az időközben megrokkanóknak áll már rendelkezésére. Selmeczi idesorolta még, hogy az özvegyek eldönthetik, az állami özvegyi nyugdíjat választják, vagy az elhunyt hozzátartozójuk magánnyugdíjpénztárától kérik a juttatást.

A vonatkozó jogszabály alapján azok is visszakerülhetnek TB-hez, akiknek a magánkasszája megszűnik (számításaink szerint akár egy tucat kassza is megszűnhet). Ilyen esetben a tag választhat egy másik pénztárat is. A nem pénzügyi hátterű pénztáraknál elképzelhetőnek tartják, hogy akadnak olyan tagjaik, akik nem szeretnék majd a pénzüket a piacon minden valószínűség szerint kizárólagosan megmaradó pénzügyi hátterű intézményekre bízni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emiatt a magánkasszákhoz tartozók száma tovább csökkenhet. Elképzelhető, hogy a megszűnésekről döntő közgyűlések úgy határoznak, hogy ajánlanak egy másik pénztárat a tagjaiknak.

 

Címkék: