Az orvosok kétharmada lemondana a hálapénzről

Pénzcentrum2011. január 7. 09:32

Az orvosok körülbelül kétharmada akar belépni a zöldkeresztes mozgalomba vállalva, hogy - dupla bérért cserébe - nem fogad el hálapénzt - írja a Népszabadság.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség vezetője az általuk készített hatástanulmányt ismertetve elmondta: a gyermekgyógyászok kilencen százaléka azonnal kitűzné a zöld keresztet, a hálapénzes szakmák közül pedig a nőgyógyászok a legelutasítóbbak a mozgalommal szemben. A szövetség számításai szerint a tapasztaltabb orvosok esetében havi nettó 350 ezer forintos bért jelentene, ha belépnének a mozgalomba.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke több fórumon is szóvá tette nemtetszését és a kezdeményezés az orvostársadalomban is heves vitákat váltott ki. A MOK elnöke egyebek mellett azért utasítja el a javaslatot, mert álláspontja szerint súlyos bérfeszültséget okozna, ha a zöld kereszt miatt egy pályakezdő fizetése több lehetne, mint egy idősebb orvosé.

Papp Magor a napilapnak erre úgy reagált: ők nem csak a kezdő orvosokra, hanem a már az évtized óta pályán lévőkre is kiterjesztenék a zöldkeresztes mozgalmat.

 

Címkék:
rezidens fizetés,