Agitáló nyugdíjlevelek: "kockázatos a pénztártagság fenntartása"

Pénzcentrum2010. december 29. 08:47

Megkezdte a magán-nyugdíjpénztári tagok tájékoztatását az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF). A személyre szóló levelek kézbesítésével akadhatnak gondok, mert úgy tűnik, a rendelkezésre álló adatbázis nem tökéletes. A Napi Gazdasághoz érkezett jelzések szerint több levél is rossz címre ment, sőt kaptak nem magánpénztári tagok is.

Meghökkentő módon a névre szóló levélben deklarálják, aki visszalép, annak ellátását nem csökkentik amiatt, mert korábban magánpénztári tag volt. A levélhez csatolt tájékoztatás tartalma is elég meglepő, ebből ugyanis úgy tűnik, mintha maga a kormányzat sem bízna abban, hogy a most megalkotott szabályok alapján is elég vonzó az állami nyugdíj.

Egyértelműen azt jelzik ugyanis, hogy az öröklés miatt nem érdemes a magánpénztárnál maradni, hiszen "az öröklés, illetve a hozzátartozói ellátások szempontjából is kedvezőbb kilátásokat nyújt a társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépés". Az új törvény szerint viszont ez egyáltalán nincs így, hiszen csupán - a későbbiekben kidolgozandó - özvegyi nyugdíjra lehet (esetleg) jogosult majd az elhalt házastársa. Gyermekekről tehát szó sincs. Azt is írják: "a pénztártagság fenntartása minden életkorban és bármely jövedelmi szint mellett kockázatos". Itt az ellátási korlátról feledkeznek meg, vagyis hogy bizonyos jövedelmi szint felett már nem keletkezik plusznyugdíj.

 


A levélben éppúgy, mint a törvény indoklásában, hangsúlyozzák: a tb-rendszerbe nem visszalépők 2011. november végéig szerzett állami nyugdíjjogosultsága megmarad, eddig szerzett jogai tehát nem sérülnek. Egyes kormányzati nyilatkozatokban azonban az szerepelt, hogy a magánkasszáknál maradók közül azok, akik nem rendelkeznek már most húszéves jogosultsági idővel, egyáltalán nem kapnak állami nyugdíjat.


A nyugellátásról szóló új törvényben a jogosultsági idő valóban húsz évvel indul (a havi bruttó átlagkereset 33%-ára számíthat nyugdíjként a csak állami rendszerben levő, a magánpénztári tagnál ez az arány 24,4%), de a mellékletben szereplő szorzószám alapján a helyzet nem ilyen vészes.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

E szerint a 14 hónapra (2010. október elseje és 2011. november vége között) a magánkasszáknál maradókat is teljes állami nyugdíjjogosultság illeti meg, az ezt megelőzően szerzett időszakban pedig az állami nyugdíj 75%-át kaphatják. Ez az arány korábban is érvényes volt - bár az említett tájékoztatóban kiemelten, elborzasztó tényezőként szerepeltetik.

 

Címkék: