Januártól használható a cafeteria kártya

Pénzcentrum2010. december 27. 10:32

A többfunkciós Multi-Pay kártyát a cafeteria szolgáltatások felhasználásának egyszerűsítésére dolgozták ki magyar szakemberek és januártól lesz használható hazánkban, februártól pedig országosan már 12 ezer elektronikus elfogadó hely várható.

A Multi-Pay rendszerben a munkavállalók egy a bankkártyhoz hasonló plasztik kártyát kapnak, amely rendszeren keresztül bármelyik cafetéria-elemet alkalmazva tudnak majd használni. A kártyát minden olyan szolgáltató elfogadhatja, amelyik rendelkezik bankkártya terminállal. A munkavállalóknak az eddigi, sok helyet elfoglaló papír alapú utalványok helyett, így mindössze egyetlen cafeteria kártyát kell pénztárcájukban hordani.

A nyolcezer patikapénztáras elfogadóhely mellett további négyezer ponton lesz használható az első hetekben a Multi-Pay kártya. A cafeteria szolgáltatások adminisztrációjának egyszerűsítésére bevezetett plasztikkártyát februártól több nagy élelmiszer áruházlánc és szupermarket hálózat, többek között a Co-op Hungary Zrt. üzletei is elfogadják, de várhatóan belép a BKV és más szolgáltatók is. A hideg-, és meleg ételutalványokat is helyettesítő kártyával ezért az egész országban lehet majd fizetni.

Az első hetekben még döntően a Patika Egészségpénztár és az Új Pillér tagjai - mintegy 130 ezer munkavállaló - él majd a kényelmes fizetési rendszer előnyeivel - mondta el dr. Lukács Marianna, a Patika-csoport vezetője - de nem kétséges, hogy országszerte egyre szélesebb körben használják majd a cafeteria kártyát.

Dr. Timár György, a Multi-Pay rendszert működtető társaság vezérigazgatója szerint az új, többfunkciós kártya potenciális ügyfeleinek száma minimálisan 1 millió - ennyien használják ugyanis egészségpénztári kártyájukat az országban. A munkaadók és a munkavállalók számára is előnyös plasztikra épülő informatikai rendszer ugyanis megkönnyíti az elszámolást, feleslegessé teszi a papíralapú utalványokat, mivel az új rendszer egy kártyán elkülönítve kezeli a különféle cafeteria juttatásokat. Az újdonság piacképességét bizonyítja, hogy bár a rendszer még be sem indult, már decemberben 1500 egységgel bővül a Multi-Pay elfogadó hálózata.

A Patika-csoport vezetője elmondta, hogy nagy várakozással tekint a Multi-Pay-jel kötött stratégiai szövetségre. A patikakártya több mint egy évtizedes sikere nagyrészt annak köszönhető, hogy a bonyolult jogszabályok által definiált egészségpénztári tagságot a mindennapokban könnyen kezelhető, emellett a használók számára árkedvezményt nyújtó rendszerré alakította át. Dr. Lukács Marianna szerint a cafeteria elemek egyszerűsítésével ugyanez a nagy lehetőség áll a Multi-Pay előtt is.

A szakember ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az idei önkéntes nyugdíj- illetve egészségpénztári egyéni befizetések 30 százalékát jóvá lehet írni az SZJA-ból - jövőre ez már csak 20 százalék lesz. Az idén december 31-ig teljesített egyéni befizetésekből tehát több marad az állampolgároknak, amit érdemes kihasználni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor leghamarabb január végén derülhet ki, hogy melyik elem lesz a természetbeni juttatások jövő évi sztárja, ugyanis a cafeteria nyilatkozatokat január közepén-végén zárják le a munkaadók.

 

 

Címkék:
patikapénztár,