Közösségi munka lesz az előfeltétele az érettséginek?

MTI2010. december 22. 15:02

Az elképzelések szerint három-négy év múlva egy 60 órásra tervezett közösségi munka lesz az előfeltétele az érettségi vizsgákra történő jelentkezésnek - jelentette be Hoffmann Rózsa az oktatásért felelős államtitkár egy a mai napon, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Ezt az elképzelést azzal kapcsolatban jegyezte meg az államtitkár, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős, valamint a szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkársága 2011-ben meghirdeti a középfokú nevelési-oktatási intézmények számára az úgynevezett Társ-programot, amelynek keretében a diákok rászorultakon segítenek majd.

A középiskolás diákok tanulmányaik során így részt vesznek majd olyan munkában, amellyel előtérbe kerül a szolidaritás és a segítés az ő életükben is. A program kötődik a 2011-re meghirdetett önkéntesség évéhez. A pályázat lényege, hogy a 9-12. évfolyamon tanuló diákok személyenként 30 óra közösségi szolgálatot vállaljanak tanórán kívül - tette hozzá az államtitkár asszony.

Pályázhatnak iskolák, kollégiumok, együttműködve egyebek mellett helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, szociális intézményekkel. A közösségi munkát idősek és fogyatékkal élők körében lehet végezni. A hátrányos helyzetűek megsegítéséről az osztályfőnököknek be kell számoltatniuk a tanulókat, akik leírják tapasztalataikat. Ezeket összegyűjtve a tanév végén könyvet jelentetnek meg - mutatott rá Hoffmann.

Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy az akció lezárása után jövő ősszel beszámolnak az eredményekről. Arról is beszélt, hogy ha az önkéntes munkára buzdító pályázat nem lesz sikeres, akkor újra gondolják a nézeteiket, és nem teszik az érettségire bocsátás kritériumává a segítő közösségi munkát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hoffmann Rózsa közölte, hogy január 22-én konferenciát tartanak, amelyen a pályázók segítséget kapnak olyan intézményektől, amelyek régóta bonyolítanak le ilyen programokat. A pályázat benyújtásának határideje január 31., a támogatást pedig a koordináló pedagógus, illetve a projektet segítő mentor díjazására, valamint dologi kiadásokra lehet fordítani. A pályázatra rendelkezésre álló keretösszeg több mint 44,6 millió forint.

 

Címkék: