Megcsonkítanák a rokkantnyugdíjasok számát + videó

Pénzcentrum/InfoRádió2010. december 17. 10:02

Százötven milliárd forint megtakarítást remél az állam jövőre a rokkantsági nyugdíjak rendszerének felülvizsgálatától. Ilyen ellátásban Magyarországon nyolcszázezren részesülnek, ami kétszerese az OECD-országok átlagának. A kormányzat ebből a rétegből mintegy kétszázezer embert szeretne visszavezetni a munka világába.

Pósfai Gábor, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatója a Duna Televíziónak nyilatkozva elmondta: reális elképzelés kétszázezer embert visszavezetni a munka világába a ma rokkantnyugdíjasai közül, igaz, ehhez nagy erőfeszítésekre lesz szükség.

Ennek egyik feltétele a szükséges munkahelyek megteremtése, segíteni is kell azokat, akiknek a megváltozott munkaképességük miatt sokkal nehezebb az elhelyezkedés.

Az igazgató szerint egyelőre nehéz megbecsülni, hogy a rokkantnyugdíjasok közül hány lenne valóban jogosult erre az ellátásra, és közülük hányan élnek vissza a juttatással, avagy mennyi közöttük a munkanélküliség elől ide menekültek aránya. Az viszont tény, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár alattiak száma az összlétszámnak mintegy fele, négyszázezer fő.

Rokkantnyugdíj melletti munka - íme a szabályok Kattints!

Pósfai Gábor kiemelte: az elmúlt két évben megállt a rokkantnyugdíjasok számának emelkedése, noha eközben nőtt a munkanélküliség; ez tehát azt is jelenti, hogy az emberek ma már nem választják ezt menekülési útként a munkanélküliség elől.

Hogy ez a pozitív tendencia meg is maradjon, az öt évvel a nyugdíjkorhatár előtt álló megváltozott munkaképességűeknek a rehabilitációs járulékot ajánlják fel, és azt javasolják, próbáljanak meg dolgozni a nyugdíjba vonulásig. Ehhez komoly támogatást ad az állam az őket foglalkoztatni hajlandó munkaadóknak - magyarázta az igazgató.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Felülvizsgálat

A speciális munkahelyek megteremtésén túl a támogatási rendszer átalakításával is segítenék a folyamatot. A megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését célzó állami támogatások ma még nem kellően hatékonyak, továbbá a munkaképesség csökkenésének minősítési rendszere sem elég fejlett.

Utóbbi téren is lesz érzékelhető változás a jövőben - mondta az igazgató. Az egészségkárosodás mértékének szokásos felülvizsgálatát ugyanis a kiegészítik egy munkaképességi vizsgálattal. Ennek köszönhetően a szakvéleményben azt is megmondják majd, milyen munkakörben foglalkoztatható az, akinek megváltozott a munkaképessége.

Az újfajta eljárást új képességvizsgáló berendezésekkel, úgynevezett munkaszimulátorokkal végzik majd - ezek eddig nem álltak a szakértők rendelkezésére. "Ezek segítségével objektíve képesek leszünk megmondani, kinek mire maradt még képessége, amit kamatoztatni lehet, aminek a segítségével a személy visszatérhet a munka világába" - nyilatkozta a főigazgató.

Megjegyezte: a csökkent munkaképességűek újbóli munkába állása nem csupán közösségi érdek, nem csupán megtakarítást jelent, hanem az egyénnek is hozadék. "Még mindig jobban fog élni az illető, ha fizetést kap, ha elhelyezkedik, s ráadásul egy értelmes életet is élhet".

Címkék: