Pozitív hír! A régió élén a magyar családi pótlék

Világgazdaság2010. december 16. 10:47

Az Ecostat szakértői a visegrádi országok, valamint Románia és Bulgária családtámogatási rendszereit vetették össze. Régiós összehasonlításban Magyarország sokat költ családtámogatásra, de a hazai rendszer inkább tekinthető szociális jellegűnek, mint ösztönzőnek. A Világgazdaság által közzétett vizsgálat megállapította, hogy a legjelentősebb eltérések a juttatások összegében, a folyósítás időtartamában, illetve a jogosultság feltételeiben vannak.

Hazánkban napirenden van a családtámogatási rendszert szabályozó törvény módosítása. Az új szabályozás visszamenőleges hatállyal visszatérne a 3 évig alanyi jogon folyósítandó gyeshez, így a gyet a legkisebb gyermek 3-8 éves kora között lenne folyósítható. A törvényjavaslat visszaállítaná a gyes és a gyet melletti 8 órás munkavégzés tilalmát is, vagyis legfeljebb heti 30 órás munkavégzést tenne lehetővé.

A vizsgált országok mindegyikében megtalálhatók a biztosítási idővel rendelkező gyermekes szülők gyermeknevelésből adódó többletterheinek elismerését célzó ellátások. Ezek egyik irányát a szüléshez kapcsolódó kiadások és a szülés miatt elmaradó jövedelmek fedezésére szolgáló anyasági ellátások jelentik (pénzbeli támogatás, illetve természetbeni juttatás formájában). A másik csoportot a szülői távollét finanszírozását szolgáló eszközök, más néven gyermekgondozási támogatások alkotják. A juttatások harmadik fő csoportja a gyermek neveléséhez, iskoláztatásához történő hozzájárulás, ezt nálunk családi pótléknak nevezik.

Korábban: A milliomosoknak is jár majd a családi pótlék

A felsoroltakon kívül további kiegészítő ellátási formák is élnek, amelyek elsősorban szociális alapon járnak (például gyermekvédelmi támogatások), illetve bizonyos célcsoportok (egyedülálló szülők, fogyatékkal élő gyermekek) támogatására irányulnak. Magyarországon, Csehországban, Romániában és Bulgáriában az egyéb, kiegészítő juttatásokkal szociális alapon a rászoruló családokat segítik. Szlovákiában elsősorban a gyermekek elhelyezését és a szülők munkaerő-piaci visszatérését támogatják. Lengyelországban alanyi jogon nyújtanak iskoláztatási támogatást, és a nagycsaládosoknak e felett kiegészítő juttatás is jár. Magyarországon a természetbeni ellátások az összes családtámogatási kiadás ötödét teszik ki, ezzel hazánk kimagaslik a régió országainak a rangsorában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: