Last minute változások a nyugdíjtörvényben

Pénzcentrum2010. december 13. 16:32

Számos módosítást nyújtott be a kormány azárószavazá s előtt a nyugdíjtörvény-csomaghoz. A kormány írásba foglalta, hogy adómentes lesz a visszalépő tagok pozitív reálhozamának felvétele készpénzben. Speciális esetben 2011. február végéig nyilatkozhat a tag arról, hogy akar-e maradni, a tagsági jogviszony tehát legkorábban március elseje után szűnik meg. Érdekes módon a kormány fenntartja a lehetőségét annak, hogy változtasson a pénztárak vagyonátadási módján, miközben kiderült hogy a maradóknak a tagdíj 10 százalék lesz.

Ma szavazott az Országgyűlés a vegyes nyugdíjrendszer tagok visszalépésről, még a zárószavazás előtt egy olyan módosító indítvány érkezett a törvényhez, ami több ponton változtatásokat eszközöl. A legfontosabb, hogy bekerül a törvénybe, hogy ténylegesen adómentesen juthatnak majd hozzá a reálhozamukhoz az állami rendszerbe visszatérő tagok.

Elfogadták
Az Országgyűlés 250 igen, 58 nem, valamint 43 tartózkodás mellett fogadta el nyugdíjreform és adósságcsökkentő alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényt hétfőn. A Fidesz és a KDNP szavazott igennel, nemmel voksoltak a szocialisták és az LMP-sek, a jobbikosok pedig tartózkodtak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.


Érdekes változtatás viszont, hogy a kormány a jövőben felhatalmazást kap arra, hogy a visszalépők portfóliójára vonatkozó szabályokat rendeletben meghatározza. Sőt az a kiegészítés is bekerült, hogy alapesetben a pénztárak a vagyont a tagok portfóliójában adják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NyAA) részére, viszont más jogszabály erről akár másként is rendelkezhet.

Újítás, hogy a Pénztárak Garancia Alapjának kötelessége lesz majd kormányrendeletben maghatározottak szerint átadnia a tb-rendszerbe visszalépő tagoknak a garanciális kifizetésekre vonatkozó eszközöket az NyAA számára. Szintén új fejlemény, hogy az állam a PSZÁF-on keresztül fogja felügyelni a magánnyugdíjrendszer működését, sőt a tb egyéni nyilvántartási rendszer kialakítása céljából a PSZÁF temérdek adatot fog kezelni és nyilvántartani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hosszabbodott az a határidő is, amitől nem leszünk pénztártagok. A szabályok szerint 2011. január 31-ig lehet nyilatkozni a maradásról, viszont ha valaki rajta kívül álló ok miatt marad a le a határidőről, akkor igazolás esetén még 2011. február 28-ig lehet nyilatkozni. A tagsági jogviszony tehát 2011. március első napjával szűnik meg. Fontos kiegészítés, hogy az előzetes híreszteléseknek megfelelően a tagdíj 10 százalék lesz a jövőben, a korábbi 8 százalék helyett.

 

Címkék: