A kormány hazahozná az offshore vagyonokat

Pénzcentrum2010. november 30. 09:02

Rogán Antal és Lázár János fideszes képviselők javaslata alapján hazacsábítaná a kormány a külföldön "parkoltatott" vagyonokat. Kedvezménye adókulcs nem lesz, viszont a vagyonnal kapcsolatban nem tesz fel kérdéseket az adóhatóság, csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni.


Ha valaki a hazahozatal mellett dönt, akkor ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kijelölt pénzintézeteknél tett nyilatkozat útján teheti meg. A bank levonja, majd megfizeti az adót - az ügyfél adatait pedig titokban tartja.

Mi is az az offshore?
Az offshore angol kifejezés szó szerinti jelentése: parton túli, parton kívüli. Azon vállalatok tartoznak ebbe a kategóriába, melyek a cégbejegyzés országában nem folytatnak tevékenységet. Sok ország, így köztük Magyarország is lehetőséget biztosít vállalatoknak, hogy kedvezményes adókban részesüljenek, ha ott nem végeznek tevékenységet. Az offshore műveleteket általában adóoptimalizálásra használják, de egyre nagyobb szerepet kap más pénzügyi tevékenységek során, valamint a nemzetközi kereskedelemben és az e-kereskedelemben is.

Az adóparadicsom helyszíneken bejegyzett offshore vállalatok esetében társasági adó egyáltalán nincs, a vállalatoknak csak egy nagyon alacsony fix összegű adót kell fizetniük évente.

(Forrás: Wikipédia)


Ezek után a kliens egy igazolást kap, amelyet az adóhatóság a későbbi ellenőrzés során köteles elfogadni, a pénzösszeg eredetéről pedig nem kérdezhet.

A javaslat másik pontja szerint a magánszemélyeknek lehetőségük lesz arra, hogy a tulajdonukban lévő offshore cégeket megszűntessék. Ha egy magyarországi vállalkozás tulajdonosa offshore cég, akkor az offshore cég mögött álló személy megvásárolhatja annak magyarországi társaságban lévő részesedését. Így a saját maga által működtetett offshore cég részesedését megvásárolva itthon mutatja majd ki eredményét, és itt is fizet adót.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ügyletet az adóhatóságnál be kell jelenteni, a részesedéscserét pedig dokumentumokkal kell igazolni.

Már az előző kormány is adóamnesztiát ígérő akciókkal szerette volna hazacsábítani a külföldön lévő pénzeket, de nem jártak sikerrel. Szakértők szerint sokan attól tartottak, hogy később mégiscsak vizsgálódni fog a hatóság a vagyonuk után. Ez a bizonytalansági tényező most is benne lehet a rendszerben, így pedig könnyen kudarcba fulladhat a Fidesz kezdeményezése.

 

Címkék: