Matolcsy beájulna: űrnyugdíjasokat akar a guru

Pénzcentrum2010. november 27. 07:02

Nyugdíjasokkal hódítaná meg a Mars bolygót két amerikai kutató. Szerintük csökkenteni lehetne az utazás költségeit, ha a felfedezők a vörös bolygón élnék le hátra lévő éveiket. Az elképesztő ötletet az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA nem támogatja, de elképzelhető, hogy mégis megvalósul. Jelentkezők lennének a küldetésre, a nyugdíjasok űrutazását pedig egy milliárdos magánvagyonából finanszírozhatná.

Nyolcvan százalékkal csökkentené a Mars utazás költséget egy elképesztő ötlettel két amerikai kutató. Dirk Shulcze-Makuch a Washingtoni Állami Egyetem professzora és Paul Davies az Arizonai Állami Egyetem fizikusa a Journal of Cosmology űrkutatási szaklapban arra tesz javaslatot, hogy a Vörös Bolygó meghódítására 60 éven felüli nyugdíjasokat kell küldeni. Az első telepesek aztán nem térnének vissza a Földre, hanem hátra lévő éveiket a Marson élnék le.
 
A két kutató szerint az emberiségnek mindenképpen gyarmatosítania kéne egy bolygót, mert így garantálni lehet az emberiség fennmaradását akkor is, ha egy váratlan katasztrófa elpusztítaná a Földet. Csakhogy a Mars expedíció drága mulatság. A költségek zömét a felfedezők hazajuttatása emésztené fel. Mindez pedig hátráltatja a bolygó meghódítását. Emiatt állt elő a két tudós költségeket radikálisan csökkentő javaslatával.


Az ötletgazda, Dirk Shulcze-Makuch

Shulcze-Makuch és Davies szerint a költségek csökkentésen kívül más is szól a nyugdíjasok Marsra küldése mellett. A bolygón meglehetősen mostohák a körülmények. Légköre 95 százalékban szén-dioxid, a hőmérséklet pedig +20 és -140 Celsius fok között változik, ráadásul felszínét erős káros sugárzás is éri a világűrből. Mindennek tetejében az elsőként Marsra lépők komoly pszichés nyomásnak is ki lennének téve. Mindez lerövidítené a felfedezők élethosszát, főként mert egészségügyi ellátásra sem számíthatnának. Így a kutatók szerint nem lenne ajánlatos életük elején álló, szexuálisan aktív embereket küldeni a Marsra.

A két kutató tanulmányában leszögezi: nem öngyilkos küldetésről van szó, az űrhajósok egy állandó Mars kolónia előőrseként érkeznének a bolygóra és hátralévő éveiket ott élnék le. Fél évig tartó utazás után két egymástól távol levő telepet alapítana két-két nyugdíjas korú űrhajós. A két kolónia természetesen állandó kapcsolatban állna a Földdel. Később további emberek csatlakoznának hozzájuk és rendszeres ellátmány is érkezne a Marsra mindaddig, amíg az ott élők teljesen önellátóvá nem válnának. A Marsra lépő nyugdíjasok olyanok lennének, mint Amerika első telepesei, akik minden veszélyt vállalva, korábbi életüket hátrahagyva az Újvilágban kezdet új életet és nem kívántak visszatérni Európába.

Az amerikai űrkutatási hivatal a NASA nem lelkesedik az ötletért. Szóvivőjük csak annyit nyilatkozott: vissza akarjuk kapni az embereinket. Barack Obama az Egyesül t Államok elnöke viszont korábban leszögezte: 2030-as évek közepéig embert küldene a Marsra. Az elképesztő ötlet azonban nem biztos, hogy lekerül a napirendről. A két tudós szerint ugyanis lennének nyugdíjas jelentkezők, akiket egy milliárdos magánvállalkozó pénzéből lehetne a Marsra küldeni.

Címkék: