Selmeczi: "Teljes öregségi nyugdíj jár 40 év után"

Világgazdaság2010. november 16. 08:32

A korábbi 18-24 ezres becsléssel szemben - mivel a szolgálati idő számításába nem számítanak bele a szakmunkásképzésben, a főiskolán vagy az egyetemen eltöltött évek - ma újra szűkült az negyven év utáni nyugdíjra jogosultak számára vonatkozó előrejelzés.

A Világgazdaság körülbelül 10-15 ezerre teszi azon nők számát, akik 2011-től már negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek (aki több gyermeket nevelt, az akár 32 év munkaviszonnyal is jogosulttá válhat a nyugdíjra).

"A nők a nyugdíj összegét nem csökkentett mértékben kapják meg, hanem a teljes öregségi nyugdíjra lesznek jogosultak. A munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is" - magyarázta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott.

A kormány számításai szerint, ha az érintettek 75-100%-a él a lehetőséggel, az hozzávetőleg 30-35 milliárd forint kiadást jelent. Ezt a nyugdíjjárulék fél százalékpontos emelése bőven fedezi.

A szakszervezetek örülnek a döntésnek, de leszögezik: a szolgálati idő szerinti számítás kedvezőbb lenne, mert ebbe a szakmunkásképzésben, a főiskolán vagy az egyetemen eltöltött évek is beszámítanak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
szakmunkásképzés,