Futótűzként terjed a hír! Felkerekednek a nyugdíjasok?

Pénzcentrum2010. november 11. 10:32

Miután Szlovákiában futótűzként terjed a hír, hogy Ausztriában 783 euró a nyugdíjminimum, és az odaköltözők kérhetik a pénzük kiegészítését, nyugati szomszédunk attól tart, hogy a kiegészítés miatt több EU-s országból elindulhat az országba tartó "nyugdíjturizmus".

Az osztrák Die Presse napilap megkérdezett egy Ausztriában élő szlovák nőt, aki szerint villámtempóban terjednek a nyugdíj-kiegészítésről szóló hírek Szlovákiában. Már több honfitársa is érdeklődött nála, hogy pontosan milyen feltételeknek kell megfelelni és milyen papírokat kell bemutatni az igényléshez.

A nyugdíj-kiegészítésé feltétele (mely egyénenként 783 euró, pároknak 1175 euró havonta) az ausztriai lakhely. A lehetőség iránt egyébként már a fiatal szlovákok érdeklődnek, akik Ausztriában dolgoznak vagy tanulnak, és papíron "odaviszik" családjukat is. Állítólag már most vannak olyan Ausztriában dolgozó szlovákok, akiknek a szülei csak papíron élnek Ausztriában és kapják a nyugdíj-kiegészítést.

Az osztrák szociális minisztérium olyan törvénytervezetet készít elő, mely bezárná ezt a kiskaput. A nyugdíj-kiegészítésre csak azok lennének jogosultak, akik valóban bizonyítani tudják, hogy "legális lakhelyük" van az országban, és nem a szociális juttatásokból, illetve a kiegészítésből élnek ott. Aki csak a kiegészítés miatt költözne Ausztriába, az nem kapná meg a pénzt.

Jogászok szerint a javaslat nincs összhangban az európai törvénykezéssel, ugyanis az EU állampolgárainak joguk van a szociális juttatásokra az unióban, bár a törvény nem említi a nyugdíj-kiegészítést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az osztrák minisztérium adatai szerint eddig nem okozott különösebb problémákat a nyugdíjturizmus. Havi szinten alig több mint 500 nyugdíjas kapott kiegészítést (ők külföldön is kapnak nyugdíjat), 65%-uk Németországban kapja a nyugdíjat.

 

Címkék: