Nyugdíjak: államosítás nélkül is milliárdos többlet a kasszában

Pénzcentrum2010. november 5. 11:02

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap első kilenc hónapra vonatkozó bevételeit és kiadásait tartalmazó konszolidált mérlegét. Szeptember végén 8,8 milliárdos többletet mutatott a költségvetési bevételek és kiadások egyenlege, ami a mérlegfőösszeg 0,3%-ának felel meg. Cikkünkből kiderül, hogy a munkáltatók mennyit fizetnek és az alkalmazottaktól mekkora összeget vonnak nyugdíjcélra.

Költségvetési bevételek

A bevételi oldalon szereplő tételek teljesítésének többsége az időarányosan megfelelőnek mondható 72-81%-os sávban mozog. A késedelmi pótlékok és bírságok (62,21%-kal), valamint a vagyongazdálkodásból származó bevételek (33,02%-kal) alulteljesítettek, ugyanakkor az előirányzott működési célú bevételek 122,54%-a már az első kilenc hónapban beérkezett. 

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 74,27%-át, a fennmaradó rész zömét (20,49%-át) a központi költségvetési hozzájárulások adják, amit az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.

Költségvetési kiadások

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A költségvetési kiadások tekintetében 30 bázisponttal alacsonyabb (74,19%-os) az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások 8,83 milliárd forintos pozitív egyenlegét. Rehabilitációs járadékokra 2,47 milliárd forinttal több folyt ki az időarányosan számított összegtől, ugyanakkor a vagyongazdálkodás előirányzott kiadásainak csak a 14,12%-át költötték el.

 


 

Címkék:
nyugdij,