Kőkemény leépítés a közszférában: tízezreket érint, százezrek reszketnek

Pénzcentrum2010. november 2. 09:17

A következő évben a közszféra 690 ezres létszámát 25-30 ezer fővel kívánja csökkenteni a kormány. A központi költségvetési szerveknél 5 százalékos, a költségvetési háttérintézményeknél pedig 10 százalékos lesz a leépítés, amihez párosul 5 százalékos dologi költségcsökkentés is - írja a Népszabadság.

A jövő évi adóváltoztatások és személyi állomány csökkentése következtében 4-5 százalékos bruttó béremelés válik lehetővé. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter szerint meg kell szüntetni az eddig fennálló pazarlást a közszférában és hatékonyabb működést kell elérni.A gazdasági miniszter - miután kijelentette, hogy "barátaim, szükség van rátok, de nem ennyien" - úgy számol, hogy az érintett munkavállalók közül a legtöbben nyugdíjba mennek, vagy máshol vállalnak munkát, csak ötezer munkavállalónak mondanának föl.

A szakszervezetek ellenzik a kormány tervét. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta, hogy nem érte őket váratlanul a bejelentés, de véleménye szerint ez ellentmond a kormányzópárt választási ígéretével. Ezen felül a SZEF elnöke szerint a kormány nem mérte fel a feladatokat és az ehhez szükséges emberi erőforrás létszámot, csak a létszámcsökkentéssel törődik, márpedig a feladatok nem fogynak el.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint az adóteher rosszul van elosztva, és ez mind a költségvetésben, mind a jövedelmek elosztásában feszültségeket fog szülni. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


 

Címkék:
leépítés közszféra,