Ilyen béremelésre számíthatunk jövőre

Pénzcentrum2010. november 1. 13:02

2011-ben a munkáltatók 45 százaléka tervez átlagosan 4,9 százalékos béremelést - derül ki a DGS Global Research Bértervezés 2011 című felméréséből. A kutatás során több mint 500 munkáltatót kérdeztek meg, amelyek teljes munkaidőben mintegy 342.000 munkavállalót foglalkoztatnak. Dara Péter, a DGS elnöke a további eredményekről elmondta, hogy a felmérésben részt vett munkáltatók 31 százaléka nem számol fizetésemeléssel, 2 százalékuk pedig valószínűleg csökkenti majd dolgozóinak bérét átlagosan 9 százalékkal.

A megkérdezett munkáltatók 11%-a azért fagyasztja be a béreket jövőre, mert az idén már emeltek. 20% ellenben már 2010-ben sem növelte a munkavállalók bérét, és nem tervezi a következő évben sem. A kutatás több munkakörben vizsgálta a vállalatok béremelési terveit, így a felső- és középvezetőknél, a kereskedelemben dolgozóknál, a diplomás szakembereknél, az ügyviteli munkakörben tevékenykedőknél és a fizikai munkát végzőknél.

A fizikai dolgozók előnyben

A tanulmány eredményeiből kiderül, hogy a munkáltatók a fizikai munkavállalókat előnyben részesítik a 2011-es béremelések során.  Ebben a munkakörökben foglalkoztatottak bérét a vállalkozások 51%-ka emelni szeretné jövőre, és a felmérésben szereplő foglalkozások közül itt a legalacsonyabb (16%-os) a tartós bérbefagyasztás aránya  is. 

A külföldi multiknál dolgozó vezetők jobban járnak

A cégek  40%-ka tervezi, hogy emeli a felsővezetők bérét 2011-ben. A válaszadók 21%-a 2010 után továbbra is befagyasztja a topmenedzseri fizetéseket, ez az arány a tavalyi felmérés eredményéhez viszonyítva 40%-kal alacsonyabb. A bércsökkenést tervező cégek száma is a felére csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A munkáltatók átlagosan 44%-a, - vagyis tavalyhoz képest 6%-kal több cég - tervez béremelést a középvezetőknél, és csupán 20%-uk számol tartósan a bérek befagyasztásával. A középvezetők bérének emelését a többségi külföldi tulajdonban levő munkáltatók 60%-a tervezi, míg a bérek befagyasztása mellett 10%-uk döntött. 

A magyar tulajdonban lévő vállalkozások esetében az arány 27%, illetve 22%, vagyis a hazai tulajdonú vállalkozások jóval óvatosabbak a fizetésemelési tervek tekintetében.

A felmérés kitér a béren kívüli juttatások jövőre vonatkozó terveire is. Ezek szerint a cafetériára fordítható keret emelését a megkérdezett vállalkozások 6%-a tervezi, ugyanakkor a válaszadók 26%-a  még nem döntött ebben a kérdésben. Az emelést tervező munkáltatók 8%-ot meghaladó mértékű növelést szeretnének, míg akik csökkentenek, 18%-os mérséklést képzelnek el.  

 

Címkék: