Három lépcsőben vezetik be az egykulcsos adórendszert

Világgazdaság2010. szeptember 17. 10:02

Magyarország biztosan nem köt újabb kölcsönszerződést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki Matolcsy György az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában. A nemzetgazdasági miniszter a 180 percben újra hangsúlyozta, hogy jövőre 3% alatt lesz a költségvetés hiánya. Az egykulcsos adórendszert Matolcsy elmondása szerint három lépcsőben vezetik be, közben a Világgazdaság úgy értesült, hogy megmarad az adójóváírás.

Nem lesz új IMF-megállapodás

Magyarország biztosan nem köt újabb kölcsönszerződést a Nemzetközi Valutaalappal - közölte Matolcsy György az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A nemzetgazdasági miniszter ismét megerősítette: az ország államháztartási hiánya jövőre 3% alatt lesz.

Mi lesz az egykulcsos adórendszerrel?

A kormány tervei szerint jövőre is fenntartja a gázár-támogatást és az egykulcsos adórendszert három lépcsőben vezetik be - tudósít a közrádió.

A Világgazdaság pénteki száma eközben saját értesülésére hivatkozva arról ír, hogy jövőre még mindenképpen megmarad az adójóváírás a személyi jövedelemadózásban (szja), mégpedig a jelenlegihez igen hasonló szabályok mellett. A nemzetgazdasági minisztérium nem végleges tervei szerint adójóváírás 2011-ben is az szja része marad, előreláthatólag havi 14 ezer forint körüli maximális értékkel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A napilap emlékeztet arra, hogy az adójóváírás kivezetése mind költségvetési, mind egyszerűsítési szempontok miatt kívánatos lenne, de így több százezer adózó kerülne a jelenleginél rosszabb adópozícióba. Tavaly 277,3 milliárd forintot tett ki az adójóváírás, míg idén 450 milliárd forintos kerettel számol a kormány.

Matolcsy a jegybanknak is üzent

A tárcavezető ismét üzent a Magyar Nemzeti Banknak. Magyarországon akkor lesz 2,5-3%-os gazdasági növekedés, ha változik a nemzeti bank politikája is - fejtette ki Matolcsy György.

Címkék: