Ez vár a magyar dolgozóra a következő 3 hónapban

Pénzcentrum2010. szeptember 7. 13:03

Romlottak a magyar munkavállalók kilátásai az év negyedik negyedévére vonatkozóan, de jobbak, mint a tavalyi év azonos időszakában: a Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzése.

A Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzése szerint a magyar álláskeresők lehetőségei várhatóan szerények maradnak a következő három hónapban. Az év harmaidik negyedévéhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan stagnál, a Manpower Munkaerőpiaci Mutatója 0%-on áll - ez 3 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedhez viszonyítva. A munkaadók 13 százaléka számolt be arról, hogy 2010. negyedik negyedévében bővíteni kívánja a munkavállalói létszámot, ugyanennyien várnak csökkenést. Eközben 100 magyar munkáltatóból 70 tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozói számát az október-december közötti időszakban.

Iparági összehasonlításban az ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai (+11 %), itt a növekedés 3 százalékpontos az előző negyedévhez képest. A munkaadók csaknem valamennyi szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be, kivétel a mezőgazdasági/vadászati/erdészeti/halászat, illetve a köz. és szociális szolgáltatások, valamint a kereskedelem területén. 


Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője elmondta: a harmadik negyedévi kilátások a magyarországi felmérés történetében először mutattak pozitív értéket, amelyhez képest a negyedik negyedévre vonatkozóan romlottak a kilátások, de még így sem kerültek ismét negatív tartományba "Számottevően nőtt azoknak a munkáltatóknak a száma, akik munkaerő felvételen gondolkodnak, az előző negyedévi 7 százalékról 13 százalékra. Ugyanakkor jelentősen nőtt azoknak a száma is, akik elbocsátást terveznek, az előző negyedévi 4-ről ugyancsak 13 százalékra.

Utóbbi adat vélhetően szezonális hatásokkal is magyarázható. A legjobb eséllyel a munkát keresők az ipari termelés területén indulhatnak."
Regionális bontásban a nyolc magyar régió közül háromban erősödött a munkaadók optimizmusa a harmadik negyedévhez képest a munkaerőpiac kilátásait illetően. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc régióban javulnak, kivéve a Dél Dunántúlt, ahol a foglalkoztatási szándék 16 százalékponttal romlott éves összehasonlításban. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A Manpower globális felmérése szerint a munkaadók optimizmusa csak fokozatosan erősödik, a 36 vizsgált országból és térségből 29-ben a pozitív tartományban van a munkaerőpiaci mutató, a legoptimistább előrejelzések az ázsiai kontinensről érkeztek. Az európai piac bizonytalansága ellenére, kevesebb munkaadó tekint negatív várakozásokkal a következő negyedév elé. 


Az európai, illetve közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban megvizsgált 18 országban vegyesek a várakozások; csaknem mindenhol romlottak a kilátások az előző negyedéves várakozásokhoz képest, ám jobbak, mint tavaly ilyenkor. Éves összehasonlításban csak Görögországban és Olaszországban romlottak a kilátások.

Címkék: