Bankadó után jöhet multiadó?

Magyar Nemzet2010. augusztus 13. 09:02

A multinacionális cégek különadóval terhelését is kívánatosnak tartják egyes szakértők annak érdekében, hogy növekedjen a nemzetközi nagyvállalatok közteherviselésének mértéke idehaza - írja a Magyar Nemzet.

A multi adót helyeslő közgazdászok abból indulnak ki, hogy a multik nemzetközi szintű adóoptimalizálásaik révén több százmilliárd forintot visznek ki adózatlanul Magyarországról. Annak érdekében, hogy ezek a nagyvállalatok a hazai cégekkel megegyező adóterheket viseljenek - és hasonló feltételekkel vegyenek részt a piaci versenyben - érdemes lenne bevezetni a bankadó után az ún. multiadót is. Az elképzelést támogató Róna Péter hangsúlyozza: a multiadó nem új ötlet, az Egyesült Államokban már régóta létezik ilyen közteher.

Más szakértők szerint nincsen szükség új adónem bevezetésére, a jelenlegi adószabályok is megfelelőek. Mindössze annyit kellene tenni, hogy az APEH-nak szigorúbban kellene számon kérnie a nemzetközi cégeket. Ehhez azonban több és jobban képzett revizorra lenne szüksége az állami adóhivatalnak - véli Herich György a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (MOKLASZ) elnöke.

A MOKLASZ elnöke követendő példaként Lengyelországot hozta fel. A lengyel adóhivatal amerikai tanulmányi útra küldte revizorait, hogy élesben leshessék el tengerentúli kollégáiktól a multinacionális nagyvállalatok ellenőrzésének fortélyait. Az amerikai túra kifizetődő volt az államnak, és a lengyelországi nagyvállalatok adózási fegyelme is javult - állítja Herich György.

Címkék:
róna péter,