Remeghetnek a banki dolgozók: a CIB 200 főtől már elköszönt

Pénzcentrum2010. augusztus 9. 09:02

Június közepétől kezdve a CIB Bank 200 fős karcsúsítást hajtott végre a korábban bejelentett elbocsátási hullám második körében - írja a Napi Gazdaság.

A bank csoportos leépítés keretében köszönt el a dolgozóitól, bár más pénzintézetek is küldtek el alkalmazottakat, ott az elbocsátásokat időben elhúzták. A banki hr-es szerint az álláshirdetések számának növekedése ezzel csak látszólagosan áll ellentmondásban, ilyenkor ugyanis strukturális változtatásokat is végrehajtanak az intézmények.

Az eddigi leépítéseket nem igazán befolyásolta a bankadó, azokat a hitelintézetek még annak megismerése előtt határozták el. Valószínűnek látszik, hogy az utóbbi időben a létszámcsökkentés mértékénél már többen is figyelembe vehették az extra terhelést. Különösen azért, mert a mérlegfőösszeg arányában alkalmazott elvonás biztosan tevékenységük visszafogására ösztönzi a bankokat. A tulajdonosok pedig erősen figyelik a hatékonyság alakulását, aminek egyik mérőszáma az alkalmazottakra jutó mérlegfőösszeg.

A lap szerint gyanítható, hogy néhány banknál az idén az év elején még a fejlődés reményében alakították a létszámot. A válság miatt a szektorban végrehajtott összesen mintegy 9%-os leépítés után ugyanis az első negyedévben már 1,6 ezer fővel többet (ez majdnem 4%-os bővítés) foglalkoztattak a bankok. Ez azonban a hatékonyság romlásával járt együtt. Egy főre ugyanis az egy évvel korábbinál 4,4%-kal kevesebb eszköz jutott. Különösen a szakosított hitelintézeteknél volt látványos (30%-os) a visszaesés. Ilyen körülmények között a vártnál lassúbbnak bizonyuló kilábalás megfejelve a bankadóval a CIB után másutt is további jelentős elbocsátáshoz vezethet.

Címkék: