Tartozol az APEH-nak? Most megtudhatod!

Pénzcentrum2010. augusztus 5. 14:02

Az elektronikus bevallást benyújtó adózók pótléktartozásaikról nem postai úton kapnak értesítést az APEH-tól, hanem az interneten tájékozódhatnak róluk. A 2009. évi pótlékkal érintettség mától kérhető le.

A pótléktartozásról szóló leveleket is postára adta már az állami adóhivatal: APEH: most megtudhatod, mennyivel tartozol

Az APEH tájékoztatója szerint az elektronikus bevallást benyújtó adózók mától tudhatják meg, hogy érintettek-e vagy sem 2009. évi pótléktartozással. Az esetleges tartozásokat az APEH elektronikus bevallási (eBEV) felületén lehet megtekinteni. Az eBEV szolgáltatását az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező adózók használhatják. Az eBEV felületet a magyarorszag.hu oldalon az Ügyintézés/Szolgáltatások/eBEV-szolgáltatások menüpont alatt vagy erre a linkre kattintva lehet elérni.

Az oldalon belül kétféleképpen lehet tájékozódni a pótléktartozásokról. Egyrészt a folyószámla lekérdezése (Lekérdezések/Folyószámla-kivonat menüpont) során, 2010. november 15-i végdátum megadásával. Aki érintett 2009. évre pótlékkötelezettséggel, a megállapított összeg előírását a folyószámla késedelmi pótlék adónemén (magánnyugdíj-pénztárak késedelmi pótlék adónemein) 2010. november 15-i dátummal láthatja.

Másrészt a Lekérdezések/Pótlék levezetés menüpont alatt is megjelenik az esetleges tartozás. Azoknak az adózók, aki nem érintettek 2009. évre késedelmi pótlékkal, a lekérdezés után az "Ön nem érintett központi késedelmi pótlékfelszámítással" szöveges üzenet jelenik meg. Az érintetteknél pedig a pótlék levezetése kerül képernyőre. A pótléklevezetés végén a "Megfizetendő pótlék" mezőben szereplő összeg előírása pedig a folyószámlán, a megfelelő késedelmi pótlékadónemen 2010. november 15-i dátummal található.

Címkék: