Fizeted az iparűzésit, mégis büntethetnek

Pénzcentrum2010. július 28. 11:02

Bár a helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatok júniusban visszakerültek a helyi önkormányzatokhoz, továbbra is érkeznek az APEH-hoz hipa befizetések. A késedelmi pótlék és az esetleges bírság elkerülése érdekében az adózóknak érdemes utánanézniük, hogy hova fizetik iparűzési adójukat.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatos feladatok 2010. június 29-ével az önkormányzati adóhatósághoz kerültek, az adóhatóság legkésőbb 2010. június 28-i terhelési dátummal fogadhatott el befizetéseket. A 2010. június 29-én vagy ez után átutalt, postára adott megbízások alapján beérkező befizetéseket az állami adóhatóság haladéktalanul "visszafordítja", visszautalja a befizető számára.

Az iparűzési adót tehát 2010. június 29-től már az önkormányzathoz kell befizetni. Az esetleges későbbi adóhiány, illetve az önkormányzati adóhatóság által a késedelmes fizetés miatti késedelmi pótlék felszámításának elkerülése érdekében érdemes átnézni, hogy kinek a számlájára utalja a vállalkozás a közterhet.

A fizetési kötelezettségre vonatkozó adatokat az állami adóhatóság átadja az önkormányzati adóhatóságnak, így, ha a adózó június 29-től nem fizeti meg adóját vagy egyéb iparűzési adóval kapcsolatos kötelezettségét, akkor az önkormányzati adóhatóság késedelmi pótlékot számít(hat) fel rá, sőt ellenőrzési eljárás során adóhiányt is megállapít(hat). A 2010. szeptember 15-én esedékes iparűzési adóelőleg szintén az önkormányzati adóhatósághoz fizetendő - hívja fel a figyelmet az APEH tájékozatója.

Címkék: