Mennyi járulékot kell az idénymunka után fizetni?

Pénzcentrum/MTI2010. július 9. 08:32

Mivel az Országgyűlés már elfogadta, akár már július 15-től hatályba léphet az idénymunkát szabályozó rendelet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) honlapján.

Az eddigi jogszabály nem volt életszerű, inkább bürokratikus és bonyolult volt, de az új szerint az alkalmi és az idénymunkások legális munkavállalása egyszerűsödik - olvasható közleményben. Nem kell például minden nap alkalmi munkavállalói szerződést kitölteni, a bejelentést elektronikus úton is el lehet majd intézni.

Az alkalmi munkavállalás több százezer embert érint Magyarországon, a megszavazott törvény szerint a mezőgazdasági idénymunkások után napi 500 forint adót kell fizetniük a munkáltatóknak. Ezt eddig a nettó munkabér alapján számolták ki, annak 30%-át kellett megfizetni adóként. A változás nyomán 1500 forintos nettó napidíj fölött már több marad a munkáltatónál az eddigiekhez képest.

Az alkalmi munkások után napi ezer forint lesz a járulék összege. Egy naptári évben 120 napnál nem lehet több az idény- és alkalmi munka időtartama együttesen, ha valakit egy helyen többször is alkalmaznak így. Az alkalmi munkások létszámát az adott helyen főállásban foglalkoztatottak számához kötik. Ott, ahol főállásban legfeljebb öten vannak, 2 alkalmi munkás lehet, 6 és 20 fő között 4, 20 fő felett pedig legfeljebb 20%-os lehet az alkalmi dolgozók aránya.

Címkék: