Így töltené meg Orbán az üres magyar lelátókat

Pénzcentrum2010. július 8. 09:17

Egyelőre nem sokat tudni a kormány természetbeni juttatásokkal kapcsolatos elképzeléseiről. Hetekkel ezelőtt a jövedelemadó-rendszer átalakítása mellett elhangoztak olyan ígéretek is, amelyek a juttatások újbóli adómentességéről szóltak, ám a jelenleg a parlament előtt lévő gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényeket tartalmazó csomagban erről nem esik szó. Annyi biztos, hogy egy benyújtott indítvány adómentessé tenné a meccsjegyek és bérletek juttatását, és az elnyert serlegek után sem kellene fizetni - írja a Napi Gazdaság.

Az indítvány nem a természetbeni juttatásokra vagy a szja-ra fokuszál, hanem a sporttámogatásra. Egyrészt kedvezményt kaphat, aki sportlétesítményt kíván fejleszteni, másrészt az egyes mérkőzésekre szóló belépőket és bérleteket adómentes természetbeni juttatásként adná. A juttatás adómentes lenne akkor is, ha az adott egyesület nyújtaná azt és akkor is, ha a munkáltató.

Utóbbi esetben ugyanakkor csak 50 ezer forintig lenne adómentes a jegy, fölötte a normál adót kellene megfizetni, ami 54%-os szja-t és 27%-os egészségügyi hozzájárulást jelent. Ennek megfelelően a munkáltató például a Debrecen első fordulós BL-meccseire még könnyedén juttathat jegyeket adómentesen.

A javaslat nem csak a szurkolókkal szemben előzékeny, mivel az elnyert érmek, serlegek és kupák után sem kell adót fizetni, függetlenül azok értékétől. Ebbe a kategóriába természetesen nem tartozik bele a versenyen elnyert egyéb díjazás - még akkor sem, ha az egy aranytömb -, azok után a továbbiakban is adózni kell.

Címkék: